Business is booming.

Нов удар от COVID-19 – коктейлът с антитела е безсилен пред вариациите

0

- Advertisement -

Скъпото и експериментално лечение вече се тества в Европа

Голямата надежда за лечение на COVID-19 – моноклоналните антитела, се оказаха безсилни пред новите варианти на вируса, установиха учени, съобщава „Гардиън“. Около този вид скъпи експериментални препарати се създадоха големи очаквания – те бяха и част от лечението на бившия американски президент Доналд Тръмп.

В момента има три разработки, стъпващи на тази технология – на „Регенерон“, „Илай Лили“ и „ГлаксоСмитКлайн“. „Регенерон“ се тества в момента на хоспитализирани пациенти във Великобритания. Германия обяви преди десетина дни, че смята да стане първата европейска страна, която въвежда лечение с т.нар. антивирусни коктейли.

За съжаление обаче и трите разработки се провалят срещу един или повече от новите варианти на вируса.

Антителата имат много преимущества в лечението, обяснява пред британското издание Ник Камак от инициативата Therapeutics Accelerator. Те се произвеждат чрез клониране на човешка бяла кръвна клетка и наподобяват реакцията на имунната система. Безопасни са и са специфично проектирани да атакуват вируса. Считат се за много обещаващи в ранните стадии на заболяването за предотвратяване на неговото развитие.

С появата на новите варианти на вируса обаче – английски, южноафрикански и бразилски, надеждата за сполучливо лечение на COVID-19 започна да отстъпва. Препаратът на „ГлаксоСмитКлайн“ например действа при южноафриканския и бразилския вариант, но не работи при този, изолиран във Великобритания. На фона на мутациите, които наблюдаваме сега, Камак не очаква настоящите терапии да бъдат ефективни дълго време, посочва „Гардиън“. Повече информация се очаква в следващите седмици, когато в специализираната периодика ще излязат нови изследвания по темата. Междувременно компаниите обединяват усилия в опит да изпреварят мутациите на вируса, като миналата седмица „Илай Лили“ и „ГлаксоСмит“ обявиха, че започват да тестват комбинирана терапи

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече