Business is booming.

Тихомир Безлов: Казусът с джиповете на МВР е олигархичен

0

- Advertisement -

Казусът с джиповете е олигархичен. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) поиска България да върне близо 6 млн. евро в бюджета на Европейския съюз заради засечени сериозни нарушения в обществена поръчка за доставка на стотици полицейски джипове още през 2018 г., платени са със средства от европейския фонд „Вътрешна сигурност“.

„В случая виждаме един пример за влияние на едрия бизнес в България, който е успял в 2-3 различни правителства да накара държавата да купи неговите джипове, неговия продукт. След това, отново ефективно, е успял да мине през Комисията за защита на конкуренцията и през Административния съд. Този случай е в резултат от сблъсък между политически сили и демонстрира колко значим е контролът на олигарсите върху всички институции в страната“, обясни експертът. 

Според Тихомир Безлов е интересно, че очевидно въпросната икономическа група няма никакъв проблем да мине през всички институции, както пожелае. Другата интересна част е, че за съжаление ОЛАФ може да прави разследвания, само когато институциите на съответната страна сътрудничат.

Безлов уточни, че ОЛАФ само препоръчва, а не задължава парите да бъдат върнати. 

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече