Business is booming.

Виктор Серафимов: Ние сме парламентарна република, управлението от джипка трябва да спре

0

- Advertisement -

Почти сме финализирали процеса с имената, които ще водят листите за предстоящите парламентарни избори. Въведохме много условия и изисквания по отношение на кандидатите за народни представители. Това, което надскача Конституцията обаче е, категорично изискване нашите кандидати да нямат съпричастност към структурите и службите на бившата Държавна сигурност, това е нещо, на което много държим и няма да има отстъпление. Подобен тип хора нямат място в листите на Републиканци за България, както и сред активните политически лица на партията.

Това каза д-р Виктор Серафимов говорител и административен секретар на ПП „Републиканци за България“ в предаването „Делници“ по телевизия „Евроком“.

„Всички знаят, че предстоят парламентарни избори. Това, което малцина осъзнават е, че в момента тече една генерална репетиция за уреждането на резултатите за тези парламентарни избори. В момента има частични местни избори в 12 населени места в края на месец февруари. Дуото ГЕРБ-ДПС на места павира пътя, за да си уреди настоящите парламентарни избори“, заяви Серафимов.

Той разказа за пореден опит на действащата симбиоза ГЕРБ-ДПС да влияе на изборните процеси. „Какво се случва – във въпросното село Николаево, в община Плевен, сравнително неголямо село, което малко хора познават, ще има избори. Три отказа има от страна на ОИК-Плевен да регистрираме кандидат. Първият кандидат по същество беше отхвърлен по някакви съображения на ОИК, ние взехме решение да не обжалваме и предложихме друг кандидат. По отношение на втория ни кандидат имаме два отказа. Съображенията на ОИК-Плевен са налудничави. Чисто юридически е куриозно. Комисията приема мотива и ще цитирам „житейски неоправдано е едно лице да живее повече от 6 месеца на един адрес и това да не му е постоянният адрес. След подадена жалба в ЦИК, те отмениха поръчковото решение и получихме разрешение и ОИК – Плевен регистрира кандидата ни за частничните местни избори Георги Мончев“, допълни Серафимов.

„Вследстивие на действията на ОИК-Плевен от Републиканци за България настояваме за оставката на председателя й Ярослав Димитров“, каза Серафимов.

„Управлението от джипка трябва да спре. То трябва да се възстанови такова каквото е по Конституция, защото ние сме парламентарна република. Парламентът трябва да бъде силен и действащ, а изпълнителната власт – правителството трябва да е експертно. Всеки трябва да тежи на своето място със своята експертиза. Към днешна дата парламентът е един послушен орган, който е изцяло подчинен на изпълнителната власт“, категоричен е говорителят на партията.

Серафимов заяви, че прекалено дълго време българският политически живот е сведен само до политически интриги и експертите са били настрани от тези процеси. „Крайно време е хората, които имат експертиза, да вземат реално участие в процеса на взимане на решение“.

„В цялата си политическа дейност ще работим много активно с нашите структури, членове и симпатизанти. Идеята е да има много широко представителство и един редови член на партията, членувайки в клуб, да може пряко да участва в работата на общинската и областната организация“, обясни Виктор Серафимов.

Относно думите на Цветан Цветанов, че Републиканци за България ще предложат за закриване Специализирания съд и прокуратура Серафимов уточни, че: „Специализираното наказателно правораздаване в България се възприема от широката общественост като една бухалка – като инструмент за отнемане на един или друг бизнес. То трябва да бъде закрито, защото не се случва по адекватен и правилен начин в страната“.

По думите му съдебната реформа е един огромен въпрос, който седи пред нашето общество. „Всички възможни доклади на ЕК, на Венецианската комисия и институциите, в които членуваме казват, че върховенството на закона е съществен проблем“.

Виктор Серафимов е на мнение, че ще има опит за опорочаване на изборния процес. „Ще работим и наблюдаваме всяка една стъпка от този процес и както и досега ще алармираме както компетентните органи и институции, така и обществеността“.

„Избирателят ще каже своята тежка дума на 4 април“, каза още административният секретар на Републиканци за България.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече