Business is booming.

Нинова настоя Борисов да отвори държавния резерв

0

- Advertisement -

Според лидера на БСП е нужно правителството да вземе спешно решение фирмите да не плащат данък сгради и такса смет

„Правителството задълбочава кризата във всички посоки, вместо да я решава. То действа некомпетентно, неорганизирано и няма капацитет да се справи с проблемите във всички сфери на живота“. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира действията кабинета на Бойко Борисов. Затова и социалистите предлагат две „спешни“ мерки, които той трябвало да предприеме „веднага“.

Според Нинова най-належащото е да се спасят българките фирми и българското производство, а от там да се помогне на хората да не загубят работните си места и „да не се задълбочава обедняването и неравенството“. „Настояваме да се вземе централно решение да не се прехвърля на кметовете, фирмите да не плащат данък сгради и такса смет. Те не работят, те са затворени. Не произвеждат смет, но имат продължаващи задължения“, аргументира Нинова искането на левицата.

То е за периода, в който фирмите са били затворени и не работят, но и в бъдеще за периода, в който няма да работят.

Втората спешна мярка е правителството да отвори държавния резерв, за да се освободят стоки от резерва за пазара. „Те ще бъдат на по-ниски цени, защото резервът не работи на печалба и не прави търговия. Резервът да се зареди отново като се изкупят от българските производители готовите продукти. Така ще се помогне и на тяхната ликвидност. Разбира се, да не отварят резерва, за да си правят далавери. Знаем какво се случва, когато се пипа там недобросъвестно“, обясни Нинова.

Тя определи като „бодряшки“ изказванията на премиера за раздадените пари. „Това, което отпуска правителството, са парите на българските граждани, събрани от данъци. Факт е, че не стига до тях. Вие виждате реакциите и на фирмите, и на хората, които изпитват затруднения да си плащат ежедневните разходи“, посочи тя.

По думите й още не е стартирала кампанията за подпомагане на малките предприятия. „Това означава почти година закъснение от първата криза. Докато в Европа се взеха мерки от правителства и държавници още на втората седмица. 30 % от малките фирми вече са фалирали. Много фирми, които продължават да работят отчитат намаляване на оборотите си с до 50 %. Какъв е ефектът от това? Една тема, която е изключително важна за нашата партия, а мисля и за всички. Завършихме 2020 г. с 400 хил. нови безработни“, даде примери Нинова за задълбочаващата се социално-икономическа криза.

НЕУДОВЛЕТВОРЕНОСТ

На репортерски въпрос Нинова отговори, че „не е удовлетворена от разследването за снимките и видеозаписа от спалнята“ на премиера. В края на декември прокуратурата спря разследването, след като обяви,че не може да установи кой е снимал Борисов. Според него е „прекрасната госпожа Мата Хари“.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече