Business is booming.

Скандално: ВМРО отваря врати за безразборна сеч в близо 4 млн. декара гори

0

- Advertisement -

Поправката, с която кметовете еднолично ще разрешават сеч в земеделските земи, се прекарва тихомълком

Кметовете на населените места и районите да могат еднолично да разрешават сеч на овощни и горски дървета в селскостопанските земи, предлагат от ВМРО с поправка в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Предложението касае 3 700 000 декара гори, които ще бъдат заплашени от изсичане, ако то бъде прието, предупреди столичният общински съветник от „Демократична България“ Тома Белев.

Впечатление прави, че депутатът от ВМРО Александър Сабанов опитва да прокара спорната промяна през преходните и заключителните разпоредби на различни законопроекти, които нямат общо с Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Преди седмица народният представител предложи промяната да бъде записана в Закона за рибарството по време на обсъждане в парламентарната комисия по земеделието и храните. Сега обаче Сабанов иска да прекара поправката със Закона за пчеларството, който комисията ще се гледа на второ четене в сряда.

Сега отсичането и изкореняването на овощни и горски дървета и на лози в селскостопанските земи и по границите между тях, както и покрай водните течения и пътищата, е забранено. Изключение се прави с разрешение на кмета и при уважителни причини, когато могат да бъдат премахнати до 5 дървета и лозя до 1 дка. За повече е необходимо разрешение от началника на управление „Земеделие“ при общинската администрация.

Предложението на ВМРО гласи, че думите „до пет“ се заличават, като по този начин отпада ограниченото за дървесна маса, която може да бъде отсечена в селскостопанските земи само с разрешение от кмета. Това отваря вратата за поголовна сеч особено в малките населени места. „Ще настане вакханалия и отделни общини могат да останат без гори, защото повечето им гори са в земеделски земи, като Свиленград, Пловдив, Медковец, Кнежа, Никопол, Долна Митрополия“, пише природозащитникът Тома Белев.

В същото време държавата от години се опитва да мотивира собствениците на гори в земеделски земи да променят тяхното предназначение. Само за изминалата 2020 г. са извършени промени на предназначението от земеделска в горска територия на около 200 хиляди декара – имоти, които имат характеристиките на гора, но същите са земеделска територия по начин на трайно предназначение. Промяната е безвъзмездна и се извършва със заповед на министъра на земеделието, храните и горите.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече