Business is booming.

Ричард Алибегов: Очевидно е, че здравният министър има интереси в хотелиерския бранш, искаме оставката му

0

- Advertisement -

Протестът ни на 27 януари остава. Ние сме дискриминирани от здравните власти. Те посочват ресторантите в хотелите като безопасно място, а ресторантите извън хотелите като разпространител на COVID-19. Това заяви в интервю за Actualno.com председателят на Асоциацията на заведенията у нас, Ричард Алибегов.

Той посочи, че по всяка вероятност ще бъде поискана и оставката на здравния министър проф. Костадин Ангелов. „На този министър, който три пъти ни излъга за датата, нямаме абсолютно никакво доверие“, отбеляза Алибегов. На въпрос как си обяснява, че предстои разхлабване на мерките за моловете, фитнесите и танцовите зали, Алибегов каза, че вече не става дума за здравни мерки.

Очевидно здравният министър има интереси в хотелиерския бранш, защото как ще обясните това, че здравните власти определят едни ресторанти като сигурни, а други – не? Не можем да разберем щом идва толкова страшен вирус към България, защо се разхлабват всички сектори освен нашия, вместо да се затягат. Ние сме наясно, че ако в следващите две седмици скочат бройките, потърпевши ще сме отново само ние„, убеден е председателят на браншовата структура.

„На 21 декември 2020 г. ние се съгласихме да отворят ресторантите в хотелите – да работят един месец, да видим дали ще има покачване на заразата, за да видим дали ще можем да пуснем другите ресторанти. Ресторантите в хотелите работят повече от един месец, а цифрите падат ежедневно. В същия момент здравният министър казва, че нашите ресторанти не са безопасни, а тези в хотелите са безопасни. Абсолютна дискриминация“, изрази възмущението си Ричард Алибегов.

Той обясни, че браншът е имал идея да отвори протестно на 1 февруари, но сега заради здравния министър, няма да отворят заведенията, защото той щял да ги посочи с пръст, „за да си измие ръцете“. 

Алибегов коментира, че 8300 фирми са кандидатствали по мярката на държавата за помощ, свързана с 20% от годишния оборот. „27 000 са заведенията в България. От тях доста голяма част, около 5000-6000, са сезонни – те не могат да участват в тази мярка. Другата част – около 2000-3000 – са към хотелите. Те също не могат да участват по мярката, защото си работят. Остава една бройка между 16 000 и 18 000. Почти всички, които са могли, са кандидатствали от нашите заведения“, уточни Алибегов.

На изричен въпрос обаче дали тези заведения са се сдобили с плащания от държавата, Алибегов заяви, че нито една фирма не е получила средства.

Интервю на Румен Скрински

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече