Business is booming.

Заради коронакризата: 15% от фирмите в търговията на дребно вече са фалирали

0

- Advertisement -

От данъкоплатци ще се превърнем в безработни на опашката за помощи, предупреждава Българската ритейл асоциация

Българската ритейл асоциация, обединяваща над 100 фирми от сектора „търговия на дребно“, изпрати драматично послание до правителството, в което предупреждават за нова вълна от фалити.   

Между 10 и 15% от търговците на дребно у нас вече фалираха. Около 85% от магазините на членуващите в асоциацията фирми са затворени заради Ковид-19.  Голяма част от тях нямат и нито един обект извън търговски център. Заради ограничителните мерки заетите в  търговията на дребно са загубили стотици милиони левове, се покочва в писмото на БРА до премиера Бойко Борисов и министрите Томислав Дончев, Кирил Ананиев и Лъчезар Борисов.

От асоциацията настояват за „незабавно отваряне на търговските центрове, за да може поне оцелелите да се опитат да завъртят колелото отново“.  Ако продължаваме така, ще има още много фалити. От данъкоплатци съвсем скоро всички ще станем посетители на бюрата по труда. Нашият сектор осигурява голяма част от  приходите на държавата във вид на данъци и осигуровки. На представителите на бранша не са нито опростени, нито намалени каквито и да са финансови тежести“, коментира Рая Попова, Генерален секретар на БРА. 

В писмото се посочва, че схемите за подпомагане на бизнеса са бавни и неефективни:  „Програмата за подпомагане на малки и средни предприятия „Запази ме“ или 10% от намаления оборот, или беше крайно ненавременна, за да спаси едни, или крайно недостатъчна, за да помогне на други, или не достигна изобщо до трети. Търговците, подали документи още в първия ден от отварянето на програмата „10% от оборота“ все още не са получили нито един лев помощ. От мярката „Запази ме“ не могат да се ползват онези служители, като доставчици на стока, които са пряко свързани с дейността на магазините. Обектите в търговски центрове, които са останали отворени, имат спад на оборотите до 90%, като същевременно не могат да разчитат на държавна помощ“.

От асоциацията изтъкват, че хигиенните мерки, които моловете и наемателите на магазините в тях са въвели, далеч надхвърлят „държавните стандарти“ и че за вложили десетки милиони в  средства за дезинфекция, предпазни средства, филтри и лампи, наемане на допълнителен персонал за хигиенизиране и др. от магазините и моловете са не по-малко от няколко десетки милиона.

„През ноември,  преди повторното затваряне, БРА предложи спешни мерки за спасяване на дребния бизнес, сред които: отсрочване на кредити, държавата да поеме разходите за консумативи, заплати, осигуровки, а работодателите, поради забрана да извършват дейност, да се освободят от данъци. „Нито едно искане не беше изпълнено“, коментира Рая Попова. Тя дава пример със съседна Гърция, където държавата покрива 80% от наемите на затворения дребен бизнес. В Холандия и Австрия пък подкрепата за сектора е между 70% и 80% от спада в оборотите.

Сектор търговия на дребно осигурява прехраната на близо 300 000 души в страната. От БРА уверяват, че магазините може да се подготвят да отворят в рамките на 2-3 дни. 

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече