Business is booming.

Очаквано: ГЕРБ остави висящ въпроса с гласуването на гражданите в изолация

0

- Advertisement -

С подкрепата на патриотите, ДПС и „Воля” депутатите на Борисов прокараха на първо четене промени в изборните правила, които не дават решения на основните проблеми пред вота

Въпреки обещанията на управляващите, че ще предложат решение на проблема с гласуването на гражданите, които се намират в изолация или под карантина, такова до момента няма. Това се вижда от промените в изборните правила, които парламентът одобри на първо четене в петък по искане на ГЕРБ и „Обединени патриоти”, пише вестник Сега.

От управляващата коалиция на практика отказаха да поемат отговорност по казуса. В законодателните поправки, които внесоха в закона за извънредното положение, само бяха записани двата възможни варианта – че такива избиратели ще гласуват или с подвижни избирателни кутии, или в отделни избирателни секции. Кой от вариантите ще бъде избран – това решение депутатите от парламентарното мнозинство стовариха на плещите на Централната избирателна комисия (ЦИК).

По същия начин прехвърлиха на изборните комисари и отговорността за здравните мерки, които ще се прилагат при организацията и провеждането на предстоящия вот. На ЦИК беше възложено да приеме правила, с които да се гарантират животът и здравето на избирателите, на членовете на избирателните комисии и на другите участници в изборния процес. Това трябва да стане в срок до 50 дни преди изборния ден и след консултации със здравния министър, Националния оперативен щаб (НОЩ) и Националния ваксинационен щаб. Отгоре на всичко, ЦИК ще трябва да обезпечи изборния процес и с „всички необходими средства за защита”.

Управляващите аргументираха подхода си с практиката в други страни, които са провели избори в условията на пандемия. По думите на депутата от ГЕРБ Красимир Ципов изученият опит показвал, че правилата, по които са се състояли изборите, са били приети от централните изборни органи на съответните държави. Ципов отхвърли като спекулация обвиненията срещу неговата партия, че натоварва ЦИК с неприсъщи функции. „Ясно е, че медицинският протокол ще бъда даден от компетентните здравни органи. Но ЦИК е органът, който се занимава с цялостната организация на изборния процес. Няма как тя да бъде изключена от това да определи рамката, в която трябва да бъдат произведени избори при възможните нормални условия в състояние на извънредна епидемична обстановка”, обоснова се депутатът от ГЕРБ.

Снимка: Pik.bg

От БСП контрираха, че предложените от управляващите текстове са написани така, че оставят място за двусмислие кои в случая са компетентните органи, когато стане въпрос за здравните мерки. Соцдепутатът Филип Попов изтъкна, че като отказват да посочат категорично в какви условия ще гласуват лицата под карантина и в изолация, ГЕРБ и патриотите на практика принуждават ЦИК да допише закона. Каквото и решение да вземе ЦИК по казуса, посочи Попов, то ще може да се атакува пред съда и така да се създадат проблеми пред провеждането на изборите. А съпартиецът му Крум Зарков направо обяви законодателните промени на управляващите за безсмислени: „С този закон вие не правите абсолютно нищо. Проблемите остават същите, каквито бяха и преди него.“

При дебата в пленарната зала се повдигна и въпросът защо промените в изборните правила се правят в закона за извънредното положение, а не в Изборния кодекс, който определя всичко, засягащо организацията и провеждането на избори у нас. От „Атака“ предположиха, че това е трик, с който бившите им партньори се опитват да избягат от разговори по другите сериозни недостатъци на изборното законодателство. Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев отговори, че епидемиологичната обстановка най-вероятно няма да се нормализира до края на годината, което налага промените да се правят в извънредния закон. Нито той, нито съпартийците му обаче не дадоха отговор на въпроса какво ще се прави, ако има несъответствие между новите разпоредби на извънредния закон и текстовете на Изборния кодекс. „Дали е перфектен текстът? Въпрос на дебат. Разбира се, винаги може да се усъвършенства даден текст“, измъкна се Гаджев. И нападна социалистите, че само критикуват, без да дадат отговори на въпросите, които поставят.

От ДПС подкрепиха предложенията на управляващите. В същото време депутатите на Ахмед Доган витиевато обявиха, че приемат съображенията на БСП и очакват ГЕРБ да им обърне внимание на второто четене на законопроекта.

При последвалото гласуване проектът получи подкрепата на 128 депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“. Само 45 народните представители бяха против, а 9 се въздържаха – от редиците на БСП и на независимите.

По настояване на ГЕРБ срокът за предложения между първо и второ четене беше съкратен до едва 4 дни. Това означава, че управляващите бързат да приемат поправките до края на следващата седмица.

Източник: Dunavmost.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече