Business is booming.

ЦИК настоя властта да си поеме отговорността за безопасни избори

0

- Advertisement -

Централата избирателна комисия иска проектът на управляващите за провеждането на изборите в епидемична обстановка да се прецизира. Според ЦИК отговорен за провеждането на безопасни избори е здравният министър и той трябва да даде указания, с които комисията ще се съобрази. Министерски съвет трябва да обезпечи предпазните средства за членовете на комисиите.

Затова и ЦИК в становището си до правната комисия иска проектът, внесен от ГЕРБ и ОП за осигуряване на гласуването на карантинираните, да се прецизира. ДПС заявиха, че на първо четене ще подкрепят идеите, но настояха да се запознаят и със становището на ЦИК.

Докато пристигна становището на Изборната комисия в парламентарната комисия, която обсъжда правилата за организация на безопасни избори, се завърза спор за това дали управляващите целят действително това или властта прехвърля цялата отговорност на ЦИК.

Според Филип Попов от БСП така както е записано в предложенията на управляващите, ЦИК трябва да приеме антитерористични правила, защото те искат комисията да се погрижи за живота и здравето на хората. Изпълнителната власт в България за нищо не е отговорна, изпълнителната власт я няма и се прехвърля отговорност, репликира Попов.

Християн Митев от НФСБ успокои, че ЦИК няма да се превърне в ДАНС или антитерористичен орган. Защо е ЦИК, ако няма да организира изборите, недоумява народният представител.

Митев посочи, че в тоталитарни режими държавната власт организира изборите.

Според червения депутат Крум Зарков ГЕРБ с предложенията реално не посочват как ще се гласува безопасно. Вместо това вменяват тази отговорност на ЦИК. Не е ясно и как ще гласуват карантинираните. Пак се казвало изборната комисия да реши. Червеният депутат бе категоричен, че предложението на ГЕРБ не отговаря на предизвикателствата на пандемията, а проектът е неясен.

Крум Зарков подчерта, че изборният процес е застрашен от некомпетентността на управляващите. Искаме ясни правила и спазване на закона, обясни и съпартиецът му Филип Попов.

Християн Митев заподозря опозицията, че си търси оправдание за загубата на предстоящите избори. Митев даде за пример изборите в БСП, където отговорна за провеждането е била партийната ЦИК.

След този спор обаче предложенията минаха на първо четене през правна комисия.

Припомняме, предложенията, внесени от ГЕРБ и ОП към Закона за мерките за извънредното положение, предвиждат гласуване на карантинираните български граждани да гласуват с подвижна урна и в специални секции. Правилата как да става това, ще се определят от ЦИК. Комисията ще трябва да осигури защитните средства на членовете на изборните комисии. Личните карти с изтекъл срок ще са валидни пред ЦИК.

По отношение на указанията за безопасност и протокола за безопасно провеждане на изборите, по време на консултациите при президента Румен Радев здравните власти обещаха план и указания в момента, когато стане ясна датата на вота. Миналата седмица президентът Радев подписа указа на парламентарните избори – 4 април, но и до този момент не е ясно дали Централната избирателна комисия е получила такъв план от Министерство на здравеопазването. 

Неведнъж в изминалите седмици представители на управляващата коалиция, напр. вицепремиерът Томислав Дончев, уверяваше, че властите са започнали подготовка за провеждане на избори в пандемична ситуация.

Източник: News.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече