Business is booming.

Ново 20: Кабинетът умува да мести ли АЕЦ „Белене“ в Козлодуй

0

- Advertisement -

Борисов чака утре доклад по темата от енергийния министър

Когато положението е „напечено“, Бойко Борисов винаги търси начин да отклони вниманието от проблема с някоя по-отвлечена тема. Сега, когато текат скандали около ваксините и около отхлабването на антиковид-мерките, премиерът внезапно реши да рециклира сюжета на преместването на проекта „АЕЦ Белене“ на площадката на АЕЦ „Козлодуй“.

На утрешното заседание на правителството енергийният министър Теменужка Петкова ще представи доклад по темата, става ясно от изпратено днес до медиите съобщение на пресслужбата на МС за среща на министър-председателя с директора на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов.

Платеното вече оборудване на стойност 1,3 милиарда лева за АЕЦ „Белене“ ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. Активно се работи по темата и ще чакам доклад от министъра на енергетиката още в рамките на утрешното заседание“, е заявил премиерът на срещата, проведена по повод на днешното присъединяване на България към  Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

„Според експертните доклади е икономически, екологично и технически възможно оборудването, предвидено за АЕЦ „Белене“, да се използва за нова мощност на „Козлодуй“. За реализацията на проекта на площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“ по отношение на налагащите се анализи са привлечени и международни експерти“, се казва в съобщението от МС.

АЕЦ „Белене“, снимка: Телевизия Европа

На срещата с премиера Наско Михов е припомнил, че на 7 декември 2020 г. е стартирала  „работа по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“, след като през февруари м.г. бе издадено решение за оценка за въздействието върху околната среда на проекта“.

Ситуацията с бъдещите ядрени мощности на България става все по-объркана, тъй като вече доста години се говори, че в Козлодуй ще се прави седми блок (а може и осми). Но отскоро се върти и вариантът руското оборудване за злополучния проект „АЕЦ Белене“, което България бе принудена да плати на „Росатом“, да се премести и монтира в близост до двата работещи хилядника в Козлодуй.  Междувременно в инфраструктурата на площадката в Белене са инвестирани огромни суми.  
А неотдавна след среща с американския посланик Херо Мустафа Борисов възложи да бъдат проучени най-съвременните ядрени технологии и възможностите за изграждане на малки модулни реактори у нас.

Доста експерти смятат идеята за местенето на оборудването от Белене в Козлодуй за, меко казано, екзотична . Това означава да се аранжира напълно нов проект, вкл. с издаване на нови екологични и строителни разрешителни. Освен това не е ясно какво мисли по въпроса руската страна –  подобни рокади трябва да бъдат съгласувани с Росатом”, който е конструктор на оборудването в Белене.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече