Business is booming.

Заради пандемията: Туристическият бранш „изпусна“ над 4,5 млн. летовници и загуби близо 5 млрд. лева

0

- Advertisement -

Огромният срив на чуждестранните туристи е основната причина за загубата, която секторът е генерирал през 2020 година

Над 4,5 млн. туристи са пренощували в местата за настаняване в България през 2020 година. От тях над 3,3 млн. са българи, а чужденците са над 1,2 млн. Това показват данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), съобщават от Министерството на туризма. 

През миналата година са регистрирани над 400 хил. румънски туристи в местата за настаняване, а броят на гостите от Германия е под 100 хил. На трето място по брой посетители се нарежда Полша с над 85 хил. туристи.

Загубите за туризма у нас ще стигнат 5 млрд. леваНовиниИнформация

В Бургас пък вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова обяви, че и Пловдив е сред водещите 10 дестинации в България за цялата минала година заедно със Созопол, Приморско, Несебър, Варна, София, Банско, Велинград, Балчик и Самоков. Най-посещавана е община Несебър, която е посрещнала около половин милион туристи през миналата година. Окончателните данни ще са готови с годишния доклад на министерството през март. 

Загубите от вътрешен и входящ туризъм възлизат на около 4,2 млрд. лева по данни от НСИ и БНБ за първите 9 месеца от 2020 г. Очакванията са те да нараснат поради малкия брой туристически пътувания в края на годината. Не е изключено общата загуба ​за сектора да надхвърли 5 млрд. лева за цялата година, като все още предстои да бъде публикувана окончателната статистика. Според данните на Министерството на туризма у нас към момента около 40% от зимните курорти и близо 100% от СПА дестинациите са резервирани на 100%, което може да бъде отчетено като положителна тенденция.

Огромният срив на чуждестранните туристи е основната причина за загубата, която секторът е генерирал през 2020 година. През 2019 година в страната са реазлизирани общо над 9,3 млн. нощувки от чужденци, с което страната ни за 10-а поредна година бележи ръст в чуждестранния интерес с 0,4%. В годината на коронавируса имаме

рекорден спад с близо 775%, до 1,2 млн. нощувки от чужденци,

което е основната причина за огромната „дупка“ в приходите на бранша за 2020 година.

Що се отнася до оборота, генериран от сектора през 2019 година, той е малко над 12 млрд. лв., което значи, че за измината година спадът ще е с близо 60%, до около 7 млрд. лв. С голяма неизвестна обаче остават косвените загуби за отрасъла и всички свързани с него сектори. Официалната статистика за 2020 година ще бъде готова през март, но тя ще засяга само местата за настаняване. В годишните доклади не попадат данни от ресторантите, туроператорската дейност и други сектори, свързани пряко с туризма.

Туристическият сектор несъмнено бе най-сериозно пострадалият от COVID пандемията през 2020 г. У нас заразата затвори по-големите места за настаняване и ресторантите, къщите за гости и малките семейни хотели обаче се пръскат по шевовете от нашенци. За първи път от години българите преобладаваха по плажовете на родното Черноморие, а чужденци почти не се срещаха заради стриктните ограничения по границите.

По-малко от десет дни след обявяването на първите случаи на заразени с коронавирус у нас тогавашният министър на туризма Николина Ангелкова обяви на извънреден брифинг в МС, че туристическите пътувания се преустановяват до 13 април. До тежкото решение за сектора се стигна, след като

зимният курорт Банско се превърна в „гнездо” на заразата

и попадна под пълна блокада. Впоследствие срокът на разпоредбата бе удължен с още един месец – до 13 май, когато в България бе сложен край на извънредното положение.

За решилите да пътуват след разхлабването на мерките през май нашенци ключов фактор при избора на дестинация и място за настаняване за почивка станаха безопасността им и предприетите от собствениците на местата за настаняване хигиенни мерки. Пандемията обаче остави своя белег и върху тях – редица къщи за гости са преустановили предлагането на храна на блок-маса, други пък работят само през уикенда, а работната седмица е отредена за почистване. Според данни на Института за анализи и оценки в туризма в края на месец май в порталите за онлайн резервации са били налични едва около 6000 места за настаняване от общо 19 900, регистрирани у нас. 

С цел привличане на повече български туристи през ключовия за сектора летен сезон,

много от концесионерите предложиха безплатни плажни принадлежности

за туристите. През последната седмица на месец май наемателите на морските плажове трябваше да изпратят във ведомството предложенията си за намаляване на цените на чадърите и шезлонгите. Съгласно законовите промени понижението трябваше да бъде с минимум 50 на сто в сравнение с цените през 2019 г. В крайна сметка през лятото те бяха безплатни на 25 плажа – 21 на юг и 4 в областите Варна и Добрич. В голяма част от останалите плажове престоят на ивицата също излизаше по-евтин, чадърът и шезлонгът бяха максимум по 5 лв.

През последното лято – данните на Националния статистически институт (НСИ) и Единната система за туристическа информация са категорични –

нашенците спасиха сезона и целия туристически бранш

от тотален крах. Нощувките на българите за летните месеци са 1,44 млн. през 2020 година, срещу 1,46 млн. нашенци година по-рано. Според информацията сериозен интерес миналото лято е имало не само към морските, но и към планинските курорти и селища.

Най-сериозен „удар” са понесли големите курорти като Албена, Слънчев бряг и Златни пясъци, където спадът на туристи е бил почти двоен през 2020 година. В края на активния летен сезон в Албена регистрираха близо 60 на сто загуби спрямо предходната година. Хотелиери и ресторантьори традиционно разчитат на германските туристи, но след обявяването на варненския регион за рискова дестинация чартърните полети бяха спрени. Според данните от предходната година над 760 хил. нощувки са били реализирани от германските граждани през 2019 година, срещу малко под 100 хил. миналата година. 

Снимка: Loulou D’Aki/Bloomberg

Забраните напълно провалиха честванията на студентския празник, който се отбелязва на 8 декември. Затворените заради пандемията заведения оставиха празни хотелите в големите курорти. Всяка година между 30 000 и ​40 000 студенти от различни краища на страната традиционно пълнят планинските курорти. Според данните през 2019 година по време на студентския празник са регистрирани над 125 хил. нощувки само в трите най-големи зимни курорта – Банско, Боровец и Пампорово. Тазгодишните хотелски резервации обаче бяха отменени, тъй като по-големите групи се насочиха към къщите за гости, където могат да посрещнат празника напълно необезпокоявани. 

Затварянето на нощните заведения доведе до срив в резервациите за посрещането на 2021-ва и в хотелите. Това се оказа поредният удар за сектора през 2021 година. Решението ресторантите в местата за настаняване да работят и в новогодишната нощ до 22:30 часа се превърна в ‘ябълката на раздора’ в бранша, тъй като собственици на заведения и ресторанти го определиха като дискриминационно. Последното предложение на туристическия министър

Марияна Николова от края на миналата година заведенията към местата за настаняване да продължат работа до 00:30 часа на Нова година също не срещна подкрепа и от браншовиците, и от здравния министър.

Източник: „Марица“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече