Business is booming.

Ресторантьорите вдигнаха мерника на управляващите: Плашат с гражданско неподчинение

0

- Advertisement -

Ресторантьори и собственици на нощни клубове и дискотеки заплашват с гражданско неподчинение и самоволно отваряне на заведенията. 

„Ако до 2 седмици не се вземе решение за отваряне на нашия сектор, тъй като ние сме на последно място по заболеваемост в Европа, ние няма накъде да паднем повече – ще приложим италианския модел. Всички заведения ще отворят в един ден и ще работят оттук нататък. От един момент нататък вече няма какво да се губи. Повече няма да чакаме“.

Това написа на фейсбук страницата на Българската асоциацията на заведенията нейният председател Ричард Алибегов.

От БАЗ публикуваха и своеобразна анкета към своите членове в профила си във Фейсбук. Същият текст бе разпространен и от другата браншова организация Сдружения на заведенията в България. 

Днес ви питаме: Какви трябва да са следващите действия на затворените бизнеси, не само заведенията, ако щабът реши да удължи забраната за работа и след 31.01.?

1. Организиране на национален протест.

2. Обявяване на Гражданско неподчинение по примера на Италия.

3. Нациоанален протест, а ако исканията ни не бъдат удовлетворени, последващо отваряне на обектите по примера на Италия.

4. Съгласяваме се да останем затворени, но ако изплатят компенсациите на всички до 31.01, и до същата дата има разписани и приети нови мерки за февруари.

Реакцията на ресторантьорите се случва след като полиция и здравни инспектори разкриха нелегални партита в заведения в Пловдив и София през уикенда и глобиха посетителите и собствениците на обектите. Нарушенията на правилата за събиране на хора и на ограничението хотелските ресторанти да работят до 22 часа съвпада и с акции на гражданско неподчинение в Италия. На 15 януари стотици ресторантьори в Италия отвориха врати въпреки противоепидемичните мерки, които според собствениците убиват малкия и среден бизнес и ограничават правата и свободата на хората. В социалните мрежи посетители качиха клипове от различни препълнени заведения.

По повод полицейските акции от двете браншови сдружения в България публикуваха колаж:

„Предстои обсъждане на предложението ресторантите, по примера на хотелите, да отворят при капацитет от 50% и да работят от 6 часа сутринта до 22 часа, ако епидемичната обстановка позволява това разхлабване на мерките“, коментира тази сутрин пред БНТ вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Друго предложение било ресторантите да работят с предварителна резервация със стриктно спазване на разстояние между масите и пълна дезинфекция. Не всички заведения обаче имали възможност да работят с резервации.

Тези идеи тепърва щели да се коментират с Националния оперативен щаб. „Туристическият сектор е най-пряко засегнат от коронакризата. В постоянен контакт съм с бранша, но най-важни са животът и здравето на хората“, заяви министър Николова.

Но здравният министър Костадин Ангелов коментира, че когато дадена мярка се разхлабва, трябва да се гледа цялостната картина. Той изброи и приоритетите – образование, здравеопазване, спорт. „Ресторантьори и хотелиери са много важен бранш, но те не са наш приоритет в момента. Нацията трябва да е образована и здрава, трябва да позволим на учениците и младите хора да спортуват, това са нашите приоритети“, каза Ангелов.

„Една война не се печели със заплахи и с опити на някой бранш да изкара по-високи аргумент. Разбирам, че мотивът „който вика най-много, се чува най-добре“ е много сериозен, но моят дълг е към всеки български гражданин. И това, че някой бранш си позволява да отправя заплахи, няма да доведе резултат, който да е полезен за всеки български гражданин“, допълни министърът.

Ресторантите в България са затворени със заповед на здравния министър от 27 ноември 2020 г., а нощните заведения – от средата на октомври. Вторият локдаун за бранша е до 31 януари. Малко преди Нова година бе позволено на хотелските ресторанти да работят до 22 часа само за гостите на хотела и с 50% от капацитета си.

„Настояваме за незабавно изплащане на забававените помощи за летните месеци на 2020 г., както плащане веднага на компенсациите за сегашното затваряне. Искаме държавата ясно да каже кога и при какви условия ще се отворят отново забранените бизнеси и при каква заболеваемост ще отпаднат част от мерките“, разпространиха в отворено писмо днес от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). 

Оттам припомнят, че скоро ще стане една година, откакто бизнесът е спрял реална дейност. „Няма фирми с подобни резерви дори в световен план. Неслучайно авиокомпании, туроператори, екскурзоводи, хотели и заведения по света получават помощ неколкократно и при това в необходимия размер, за да оцелеят. У нас мерките за подкрепа са недостатъчни, бавни и тромави, липсва хоризонт за разхлабване на противоепидемични мерки и предвидимост“, посочват от БХРА. 

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече