Business is booming.

ЦИК прогнозира: Вотът и у нас, и в чужбина ще бъде изключително труден

0

- Advertisement -

Неразбориите в изборния процес тепърва започват, а неизвестностите ще се множат

Въпреки че датата на парламентарните избори вече е ясна – 4 април, неизвестностите и трудностите около провеждането им стават все повече. Парламентарно представените формации – и управляващи, и опозиция, дадоха да се разбере, че не са склонни да правят почти никакви промени в Изборния кодекс, а ако го сторят, то ще е козметично и най-вероятно ще объркат повече изборния процес.

Така ще останат куп нерешени въпроси, като най-важните са дали няма да бъде ограничено правото на глас на българите в чужбина, особено ако съответната държава е с рестрикции заради коронавируса и няма да има възможност за отваряне на секции там; колко ще са кандидатите за членове на комисиите и дали изобщо ще може да се съберат достатъчно заради епидемията; как точно ще се отчита машинното гласуване; как и дали ще се спазват здравните мерки по време на гласуването и др. Няма никаква яснота и по друг съществен въпрос – как ще гласуват избирателите под карантина, тъй като няма консенсус и за подвижните урни, нито дали могат да бъдат обезпечени физически.

Затова като една от първите стъпки Централната избирателна комисия (ЦИК) препоръчва на партиите да излъчат по-голям от обичайния брой членове на секционните комисии, за да може в изборния ден да се сменят, ако има нужда. Според говорителя на комисията Таня Цанева е добре да се подбират хора, които са ваксинирани или вече преболедували от COVID-19. В интервюто си пред Нова тв тя каза, че условията за поставяне на ваксина срещу коронавируса – 2 дози с интервал 2-3 седмици, създава технически проблем, защото в Изборния кодекс няма изискване членовете на секционните комисии да са известни толкова рано. Необходими са около 130 хил. души, които да са ангажирани пряко в процеса.

ЦИК ще разгледа и идеята за филмиране или излъчване онлайн на броенето на бюлетините. В ИК не е регламентирано как да се постъпи в тази ситуация. „Ще обмислим дали това няма да създаде определен хаос в секцията, когато 10-15 души снимат и дали ще се запази тайната на вота“, коментира говорителят на ЦИК. Пред бТВ депутатът от ГЕРБ Тома Биков заяви, че идеята за видеонаблюдение му се вижда абсурдна, защото секциите са 12 000, „това означава 12 000 души да гледат какво излъчват камерите?!“

Относно машинния вот Цанева увери, че устройствата ще бъдат доставени в срок, който е 25 дни преди изборите.

Тя е скептична както за предложението на президента Радев и извънпарламентарната опозиция за гласуване по пощата, така и за разкриване на повече секции в чужбина. По думите й гласуването по пощата не е достатъчно сигурно, защото е в неконтролирана среда, а броят на секциите в чужбина зависи и от волята на съответните държави.

Другият съществен проблем е, че президентът Радев посочи дата – 4 април, когато е католическият Великден. Заради празника много от католиците у нас няма да отидат до урните, а българите в Западна Европа и САЩ трудно ще упражнят правото си на глас, защото дните около 4 април ще са празнични и заради пандемията пътуванията сигурно ще бъдат ограничени. 

„Датата 4 април за изборите скандализира цялата католическа общност в страната”, заяви пред Нова тв депутатът от ГЕРБ Младен Шишков, който е католик. „ Питам президента как точно си представя, че ще бъдат организирани технически изборите в нашата общност?!”, допълни той.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече