Business is booming.

Скандален случай на летище София: Майка и бебе лежат 6 дни в килия (ВИДЕО)

0

- Advertisement -

Майка и нейното 12-месечно бебе прекараха 6 дни в килия на Летище „София“ заради произвол от страна на Държавната агенция за бежанците, разкрива разследване на euractiv.bg. Катя Амие е бежанка от 20 години в България, палестинка без гражданство. Пристигнала е в държавата ни като 10-годишно дете, заедно с родителите си – също палестинци без гражданство.

Едногодишната ѝ дъщеря Руейда е родена в София и е български гражданин. На 2 януари Амие с нейното бебе пристигат у нас с полет от Холандия, но са задържани от гранична полиция и са им отнети българските документи.

Властите им обяснили, че съгласно системата на МВР, майката е с прекратен статут на бежанец, а бебето е лишено от българското си гражданство още през септември 2020 г. Жената обаче не е била уведомена затова, тя и дъщеря ѝ са отсъствали от България десет месеца, тъй като пандемията и коронавирусът я принуждават да остане в Белгия, където отишла при роднини. Амие има жилище в София и постоянен адрес в район “Красно село”, където обаче не е допусната.

Вместо това е затворена в килия с бебето, без да може да купи вода, храна, тоалетни принадлежности и памперси от магазините на летището.

На четвъртия ден от ареста им те дори не са получили храна. Катя споделила това с един служител на Летище София и той е потвърдил нейните съмнения, че в този ден умишлено били оставени с бебето без храна. Направеният запис на разговора доказва това. Директорът на главна дирекция “Гранична полиция” в МВР Светлан Кичиков потвърждава, че майката и бебето са били заключени на летището, но журналисти не се допускат. Оказва се, че Амие е станала жертва на същински произвол от страна на Държавната агенция за бежанците. Според документите 10 дни преди бебето Руейда да се роди в Майчин дом в София, институцията е образувала производство, с цел отнемане на статута ѝ на бежанец на майката, но тя не разбира за това.

Никой не я е уведомил за започналата административна проверка дали тя има ливански паспорт, нито ѝ е дадена възможност да участва в проверката и да се защити. Вместо това на 10 февруари 2020 г. Държавната агенция за бежанците я уведомява, че роденото от нея дете – Руейда, е български гражданин по силата на Закона за българското гражданство. Веднага, след като майката и бебето напускат България през Летище “София” с българските си документи през февруари 2020 г., мълниеносно агенцията за бежанците вписва в своята система, че Катя Амие е ливански гражданин, а не лице без гражданство от 20 години.

Това се случва, въпреки че България дори няма официален отговор от ливанските власти дали Катя е действително е техен гражданин. С решение от втори юни 2020 г. агенция за бежанците отменя предоставения статут на международна закрила на Катя Амие. Прави го, докато тя е в чужбина и нито знае това, нито е получила уведомлението или решението, за да го обжалва по съдебен ред. Майката е лишена от право на защита, а три месеца след това в системата на ГРАО е отбелязано, че на бебето Руейда е отнето българското гражданство и то вече е с ливанско гражданство.

Отново без доказателства и без потвърждение от Ливан, че счита бебето за неин гражданин. Министерството на правосъдието отбелязва, че МВР е уведомило Министерството на външните работи, че е направена проверка и Катя Амие притежава ливанско гражданство. Данните са по повод сигнал от белгийските власти, че Катя Амие често пътува до Ливан с ливански паспорт. Агенцията за бежанците приема моментално тези твърдения на вътрешното министерство за истина и на тяхна база отнема гражданството и статута на майката и нейното бебе. В същото време Ливан уведоми България, че Катя Амие не е ливански гражданин. Така, основното доказателство на българските власти за анулиране на статута и документите за самоличност беше опровергано от ливанските власти.

След шест дни в килията, Катя и дъщеря ѝ Руейда летят за Айндховен. Българските власти ги връщат там, откъдето са дошли. Катя отрича да има ливански паспорт. Съвсем логично тя пита: „Как може аз да имам ливански паспорт, а майка ми и баща ми да нямат?“. Нямала и ливанско гражданство. „Ако аз съм ливански гражданин, защо не ме изпратят със самолет в Ливан, откъде твърдят, че съм? Защо българските власти ме изпращат в Холандия?“, продължава да пита Катя.

Ето и видео по темата:

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече