Business is booming.

От упор: Караянчева директно обвини Радев, че води кампания срещу ГЕРБ

0

- Advertisement -

Представители на ГЕРБ се отзоваха на поканата на президента Румен Радев да обсъдят с него предстоящите парламентарни избори, въпреки че водачът им Бойко Борисов разкритикува консултациите, организирани от държавния глава, като опит да си „измие ръцете” за евентуално отлагане на вота след 28 март. Очаквано, след месеци на тежък конфликт между управляващите и „Дондуков” 2, срещата премина с очевидно напрежение и размяна на остроти.

За това основна роля изигра избраният от ГЕРБ председател на Народното събрание Цвета Караянчева, която водеше групата представители на партията на срещата с президента. Караянчева се оплака, че всички говорят за доверие в изборите, а в същото време в последните месеци в публичното пространство се насаждали твърдения, че вотът ще бъде купен и манипулиран от управляващите, което удряло по авторитета на институциите. „За съжаление, г-н президент, вие също участвахте в такова говорене”, обърна се шефът на парламента към Радев, който я слушаше мълчаливо. След което Караянчева направо го обвини, че събира на разговори политически фигури с нулеви шансове да влязат в Народното събрание, които обаче разпространявали внушения срещу партията й. „Едва ли не обявяват предстоящите, непроведени избори за манипулирани. Това е много опасно, защото се позволява на хора, които не са участвали в избори, да правят внушения на българските граждани. Затова апелирам за по-спокойно говорене, за утвърждаване на авторитета на институциите“, призова председателят на НС.

„Нищо подобно”, реагира Радев на нападките. „Ние сме демократична държава. За мен е важен гласът на всеки един българин, важна е всяка една партия. Не деля партиите на системни, които присъстват от дълги години в политическия живот, и такива, които сега прохождат. И вашата партия някога е била за първи път на избори. Не можем да пренебрегнем нито една партия, нито един глас”, допълни държавният глава.  И посочи, че единственият начин да бъдат опровергани съмненията за предстоящи манипулации, е чрез мерките, които властите ще вземат за коректното провеждане на вота. Радев жегна управляващите, като напомни, че пред него бившият им съпартиец Цветан Цветанов е заявил, че изборни манипулации съществуват. „Не знам какво е имал точно предвид, но той явно изхожда от своя опит, така че можете с него да уточните за какво става въпрос”, заяви президентът. С едва скрит гняв, представителите на ГЕРБ отвърнаха, че с Цветанов вече са политически опонент

Думата взе и Даниела Дариткова, шефът на парламентарната група на ГЕРБ. Тя обяви, че фокусът на подобни разговори, трябва да бъде върху мерки за опазване на населението. В тази връзка Дариткова съобщи, че партията й разполага със законопроект, който позволява на всичких карантинирани граждани да гласуват чрез мобилни секции. „Всякакви относително екзотични идеи за промяна на Изборния кодекс непосредствено преди датата изборите ние, като най-голяма парламентарна група, смятаме за неприемливи, защото е лоша практика кодексът да се променя непосредствено преди изборите“, обяви Дариткова, като удобно забрави, че управляващите са прилагали точно тази „лоша практика“ в миналото.

Радев похвали законодателната инициатива на управляващите, но напомни, че българите в чужбина са поискали пред него да се намерят решения за тяхното гласуване. „Неслучайно се предлага гласуване по пощата. Вие ги наричате екзотични идеи. Аз мога да нарека екзотична идея да се напише конституция за един ден и да се представи в българския парламент“, намекна държавният глава за проваления конституционен експеримент на ГЕРБ.

БСП И РАДЕВ СИ ИЗЯСНЯВАТ ОТНОШЕНИЯТА

Последвалата среща на държавния глава с БСП поднесе голяма изненада. Първото, което направи соцлидерът Корнелия Нинова, която лично дойде на „Дондуков“ 2, беше да поиска от Румен Радев да разсеят заедно „внушения“ в публичното пространство, че левицата и президентът воюват помежду си. С други думи, да обсъдят публично чисто политическа тема на консултации, посветени на организацията на изборите.

Радев откликна веднага, сякаш беше предварително подготвен за подобно развитие. Той увери, че с неговия заместник Илияна Йотова не са забравили подкрепата, която са получили от социалистите на президентските избори през 2016 г. И дори благодари на Нинова, че е повдигнала въпроса. С видимо облекчение водачът на БСП на свой ред му благодари, че е разсеял споменатите внушения.

По отношение на изборите Нинова намекна, че въвеждането на гласуването по пощата е закъсняла мярка, тъй като е възможно само след активна регистрация на избирателите, каквато не е проведена. „Иначе просто би било едно добро пожелание“, отбеляза тя. За датата на вота соцлидерът заяви, че това е решение единствено в правомощията на държавния глава, в което БСП няма да се намесва, защото така или иначе била подготвена за избори.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече