Business is booming.

На фона на кризата: Столичният завод за горене на боклук ще струва над 300 млн. лева

0

- Advertisement -


„Топлофикация София“ обяви обществена поръчка за изпълнител, според която инсталацията трябва да заработи през 2024 г.

Прословутият завод за изгаряне на отпадъци в столицата напредна с една крачка – в понеделник „Топлофикация София“ най-сетне обяви обществена поръчка за изграждането на инсталацията, която ще използва боклука като гориво за производство на топлинна и електрическа енергия. Мегапроектът ще струва повече от 300 млн. лева, или по-точно 292 млн. лева без ДДС.

Тази сума е спрягана и преди, но сега вече е посочена в официалното обявление, с което общинското предприятие известява, че търси изпълнител за проектиране, построяване и въвеждане в експлоатация на инсинератора. За финансирането на скъпото начинание ще помогнат европейските данъкоплатци –  с безвъзмездни средства от оперативната програма „Околна среда“, и Европейската инвестиционна банка – с  нисколихвен заем. 

Изграждането на завода за горене на отпадъци, за който се говори от много години, се проточи основно по две причини – неосигурени средства и силна съпротива на природозащитниците, които смятат, че избраната технология не е достатъчно надеждна и чиста. В края на 2019 г. обаче Брюксел сложи точка на споровете и колебанията. Тогава ЕК обяви, че одобрява финансиране на проекта с евросредства, защото е модерен и полезен. 

Според обявената току-що обществената поръчка изпълнителят ще има на разположение 30 месеца, за да проектира, изгради и въведе в експоатация инсталацията и това трябва да се случи най-късно до 31 декември 2023 г.  Силно съмнително е, че този срок може да бъде спазен, тъй като дори в момента вече има закъснение в графика –  тепърва ще се набират оферти (до 15 март), класирането и обявяването на победителя ще отнеме време, а процедурата може силно да се проточи заради обжалвания от недоволни кандатити, преди да се стигне до сключване на договора. 

 А ангажиментите на изпълнителя ще продължат няколко години, тъй като след пуска на завода започва да тече 2-годишен гаранционен срок, в който ще трябва да бъдат отстранявани евентуалнни дефекти. Освен това спечелилият обществената поръчка ще трябва в продължение на 3 години да обучи персонала на „Топлофикация София“ да работи с  инсталацията. 

Технологичното чудо ще се разположи на площадка на територията на ТЕЦ „София“, в района „Втора индустриална зона — Военна рампа“. Там в момента има недостроен комин, висок 69 метра, и колони за неосъществена сграда, които ще трябва да бъдат премахнати. 

Възложителят – „Топлофикация София“, е предвидил за тази година общо  62.2 млн. лева разходи по проекта „инсинератор“ – 35.8 млн. лева безвъзмездни средства от европрограмата „Околна среда“ плюс 26.4 млн. лева николихвен заем от ЕИБ. Това става  ясно от инвестиционната програма на общинското предприятие за 2021 г.  

Проектът предизвика граждански протести –  тревогите са, че е прекалено скъп и че горенето на отпадъци няма да е безопасно за въздуха на София. Властите в София и в Брюксел обаче са убедени в полезността на бъдещия завод. 

Граждани излязоха срещу изграждането на инсинератор в ТЕЦ-София

Историческият проект

Проектът, за който продължаваме да говорим в бъдеще време, получи принципно одобрение от общинския съвет в далечната 2011 г.  През 2015 г. бе решено инсинераторът да се изгради на площадка в ТЕЦ София. Бе наета датска фирма, която да помогне с избора на конкретна технология. Консултациите струваха 1.5 млн. евро. Одобрената технология не бе приета безкритично. Стана ясно например, че изгарянето няма да е съвем безотпадно и че ще се отделя летлива пепел, която ще трябва да се събира и ще се транспортира за депониране в Германия, а това е допълнително оскъпяване. 

Междувременно край гара Яна бе изграден заводът за превръщане на битовите отпадъци на софиянци в гориво, известно като RDF. Там боклукът се събира, раздробява и изсушава, като преди това от него се отделят металите и други опасни вещества. Крайният продукт е твърдо гориво, което може да се използва за производство на топло- и електроенергия. София произвежда около 180 хил. тона RDF на година. В момента те се извозват до циментови заводи, където се изгарят, за което бюджетът на столицата плаща милиони всяка година. 

През ноември 2019- март 2020 Еврокомисията одобри схемата за финансиране на проекта. Властите в София убедиха Брюксел, че проектът ще е полезен за по-добро управление на отпадъците на столицата, като ще „гълта“ около 180 хил. т RDF годишно и ще произвежда по 55 мегавата (MW) топлинна енергия и 19 мегавата електрическа енергия, достатъчни да покрият потреблението на 30-40 хиляди души. Освен това бъдещото съоръжение, което ще произвежда както ток, така и топлинна енергия, ще позволи на „Топлофикация София“ да намали разходите си за природен газ.Архив СЕГАВ София имаше екологични протести, но те не успяха да спрат проекта.

Автор: Юлиана Бончева

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече