Business is booming.

Родни абсурди: 5 неудобни въпроса за е-билети в София

0

- Advertisement -

След като създаде пълен хаос с продажбата на билети, Столичната община се втурна да глобява нередовни пътници

С „любезното съдействие“ на Столична община от началото на 2021 г. жителите на София са изправени пред проблем, който звучи абсурдно във века на съвременните технологии – дефицит на билети за градския транспорт. Миналата седмица контрольорите спряха да продават билети и започнаха масово да глобяват нередовните пътници.

В същото време по вина на общината местата, откъдето софиянци могат да се снабдят с талони, бяха драстично намалени през последните месеци. Това поражда поне няколко неудобни въпроса към кмета Йорданка Фандъкова и Центъра за градска мобилност.

1. Защо апаратите за продажба на билети бяха демонтирани 10 месеца преди срока за пускане на новата система?

С анонса, че всичко с т.нар. тикет системата ще бъде готово най-късно до края на декември, още през февруари м.г. Центърът за градска мобилност предприе абсурдната стъпка да демонтира апаратите за продажба на билети. На въпрос на „Сега“ какво налага премахването им, се получиха несвързани отговори, че „новата тикет система променя изцяло начина на работа на досега съществуващите различни системи в обществения транспорт“ и че „тя е от ново поколение“. От общинската фирма доста арогантно натъртиха, че въпреки всички неудобства, които създадат на клиентите си, „пътниците са задължени да се качват в превозното средство с валиден превозен документ“.

Дистрибуцията на превозни документи се влоши още повече, след като заради COVID-19 Столична община забрани и на шофьорите да продават такива.

Едва през есента Столична община призна, че е създала хаос с продажбата билети и заяви, че с цел преодоляването му е сключила договор за дистрибуция със Спортния тотализатор и с „Български пощи“. Решението изглежда добро само за чиновниците, защото са единици спирките в София, на които има пощи или пунктове на тотото.

2. Защо проблемът с липсата на билети бе допълнително задълбочен след началото на коронакризата?  

Кметът Фандъкова де факто призна тези дни, че Столичната община има голяма вина за това от началото на кризата с COVID-19 част от пътниците в градския транспорт да се возят без билети и с нередовни превозни документи. „През последните месеци на практика в градския транспорт липсваше всякакъв контрол. Много хора дори не си зареждаха картите“, коментира тя по Би Ти Ви. Не е ясно защо е липсвал контрол и защо ордите контрольори не продават билети, както беше в началото на кризата, например. По нищо не личи, че общината си е взела поука – нито има промяна в правилата, нито има поемане на вината.

3. Защо електронната система отново се отлага?

Столичната община отказа да отговори на „Сега“ защо тикет системата все още не е готова, въпреки че срокът й – 1.01.2021 г., е фиксиран дори в предизборната програма на кмета. Вече се говори, че въвеждането на нов начин на таксуване се отлага евентуално за май. Подразбра се, че управляващите са пропуснали да интегрират към тикет системата третия диаметър на метрото в София, открит през август м.г. Въпросният лъч се строи от 2016 г., а за въвеждането на електронен билет в столицата се говори от 17 г. Естествено, управляващите се втурнаха да се оправдават, че проблем всъщност няма и че всичко се случва по график. „Всички 13 000 валидиращи устройства са монтирани, включително и в 3-а линия на метрото. Даже там вървят тестовете“, коментира Фандъкова, която обаче избяга отговора на въпроса защо тогава тикет системата все още не работи. Кметът смотолеви и, че оставало „само“ да се реши как да се таксуват пътуващите – на време или на разстояние, и да се приемат още няколко поправки в наредбата. Като се знаят темповете на работа на общината, това също може да отнеме дълго време. Няма отговор на въпроса и защо досега не е направено.

4. Докога общината ще държи чадър над Центъра за градска мобилност?

Управата в града се върна спешно към проверките и глобите в градския транспорт, след като стана ясно, че Министерството на финансите й е отказало заем от 15 млн. лв. за покриване на намалелите приходи заради кризата с коронавируса. Преди дни шефът на транспортната комисия в СОС Карлос Контрера от ВМРО призна, че е поискал държавата да подпомогне обществения превоз в София, но получил отказ. Контрера пропусна да отбележи с какви мотиви искането му е било отхвърлено, като лаконично вметна, че от МФ „обЕсняват да се оправяме“ (правописът е запазен – б.р.). Той наблегна на това, че транспортът е най-засегнатият от корона кризата сектор в общината и че заложените, но несъбрани приходи от началото на извънредните мерки доближават 50 млн. лв. Впоследствие „Медиапул“ обаче съобщи, че причината финансовото министерство да откаже да покрие част от загубите на четирите транспортни дружества – ЦГМ, „Столичен автотранспорт“, „Столичен електротранспорт“ и „Метрополитен“, е, че не е ясно доколко ефективно ЦГМ контролира разходването на средствата в транспортния сектор. За реформи в сектора обаче никой не отваря дума.


5. Докога ще има само тояга, но не и стимули?

София е един от най-мръсните столици в Европа, но общината не само не стимулира хората да ползват градски транспорт, а сякаш той съществува не за облекчение, а за тормоз на гражданите. До появата на работеща система за таксуване, контрольорите в градския транспорт трябва да продават билети, а не да събират глоби. И вместо да се дават проценти от продажбата на превозни документи на тотопунктове, магазини и пощи, вероятно е по-добре ЦГМ да пусне повече проверяващи в градския транспорт. Успоредно с това Фандъкова и подчинените й най-после трябва да помислят за истински политики, които да насочат столичани към автобусите и трамваите, а не към личните автомобили за придвижване в града.  

Автор: СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече