Business is booming.

Очаквано: КЕВР „изпра“ високите сметки за парното през ноември

0

- Advertisement -

Фактурите ни са изрядни, обяви „Топлофикация София“, позовавайки се на неприет доклад на енергийния регулатор

Въпреки че много абонати се възмутиха от високите сметки за парно, Комисията за енергийно и водно регулиране не e открила нищо смущаващо в калкулациите. Поне така твърдят от „Топлофикация София“. Заради лавината от сигнали и оплаквания държавната комисия започна извънредна проверка. 

Проверката показа, че няма нарушения в ценообразуването – предоставените от предприятието бази данни и документи сочат спазване на всички законови и нормативни изисквания при формиране на ноемврийските сметки, похвали се в съобщение до медиите доставчикът на парно, позовавайки се на доклад на КЕВР. Оказа се обаче, че общинското предприятие леко е прибързало с хвалбите. 

Малко по-късно от КЕВР информираха медиите, че въпросният доклад още не е одобрен и че комисията и ще го разгледа на свое заседание на 15 януари. Едва тогава документът от проверката ще бъде публикуван на сайта на регулатора. На този етап КЕВР само е изпратила на проверяваното дружество констативен протокол – за сведение и евентуално за някакви допълнителни разяснения. Отсега е ясно обаче, че и този път, както и предишни проверки, нарушения няма да бъдат открити.    

Ето какво гласи накратко прочита на констативния протокол, преразказан от проверения топлоснабител:  

Комисията е изискала информация по 11 точки, обхващащи данни за потреблението на топлинна енергия от клиентите през ноември. И проверката установила, че издадените фактури от „Топлофикация София“ отговарят по обем и съдържание на Общите условия и са изготвени при коректно прилагане на определените от КЕВР цени за съответния период.

Държавната комисия е приела познатите вече обяснения за високите сметки – месецът бил с по-ниски температури спрямо ноември 2019-а, а софиянци – и големи, и малки, престоявали много повече време вкъщи заради ковидкризата и използвали значително повече парно.

Снимка: Pariteni.bg

ПРОЗРАЧНОСТ

От „Топлофикация София“ обещават да предоставят всеки месец подробна разяснителна информация за размера на произведената и подадена топлинна енергия през отоплителния сезон на 2020 – 2021 г. Данните ще дадат възможност на клиентите да сравнят потреблението си в настоящия и предходния отоплителен сезон и да планират разходите си спрямо изменението на потреблението на топлинна енергия, посочват от дружеството. Всеки потребител може да намери подробна информация за общата подадена топлоенергия до абонатната станция, отчетената средна месечна температура и денградусите и на 2-ра страница в съобщението към месечната фактура, уточняват от дружеството.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече