Business is booming.

Радев не успя: Изборите няма да са на 28 март

0

- Advertisement -

Карантинираните може да получат зелен коридор за гласуване

Здравните власти са оптимистично настроени, че парламентарните избори ще могат да се проведат на 28 март – датата, която беше заявена от президента Румен Радев. Наличен е протокол за провеждане на избори в пандемична ситуация, който ще бъде обновен и вкаран в действие, когато датата на вота бъде официално обявена. Разработват се различни варианти как да бъде подсигурено правото на гласуване на гражданите, които са поставени под карантина или изолация, включително като им се позволи да излизат от домовете си за кратко – един своеобразен зелен коридор, през който да пуснат бюлетина.

Това стана ясно от разговор по темата между държавния глава и здравния министър Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и проф. Красимир Гигов. Срещата беше първата от серия консултации, които Румен Радев организира за „предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани“, както обявиха от президентството.

От поканените президентът поиска да направят прогнози за развитието на пандемията през следващите месеци, както и да споделят разработваните от здравните институции предпазни мерки по време на предизборната кампания и в изборния ден. „Всички ние работим повече от два месеца с хоризонта 28 март и цялата държава се готви да проведем изборите на тази дата”, започна отговора си Костадин Ангелов. Той изтъкна, че властите изработват протокол за действие, който трябва да реши следните ключови въпроси – как да гласуват безопасно гражданите, как да бъде опазено здравето на членовете на избирателните комисии и как да се гарантира правото на гласуване на избирателите, поставени под карантина или в изолация.

Здравният министър даде да се разбере, че за момента не иска да прави конкретни прогнози. „Едва ли има човек в света, който може категорично да отговори какви ще бъдат епидемичните ситуации месеци напред, тъй като за много кратко време COVID-19 опроверга почти всяко едно от твърденията на учените и политиците. Когато знаем датата официално, максимално бързо ще пренастроим протокола. В ситуацията, в която се намираме, преждевременното даване на конкретни прогнози месеци преди изборите ще бъде основано на много неясноти и няма да бъде точно”, посочи Ангелов. И наблегна на отговорността на политиците в кризата: „Като че ли за последните 30 години почти всички български политици говорят за интересите на народа и на България, но тази коронакриза пренареди нашите приоритети. Приоритет №1 трябва да бъде отделният гражданин.”

Ангел Кунчев също отклони подканянията на президента да направи конкретни прогнози. По думите му в момента има няколко фактора, които ще повлияят на епидемичната обстановка, от които най-тревожният е появата на новите щамове на коронавируса във Великобритания и Южна Африка. В същото време натрупването на все по-голям контингент от имунизирани и преболедували в България оставя все по-малко терен за развитие на вируса, допълни оптимистично главният здравен инспектор. Влияние ще окаже и темпът на имунизационната кампания, който зависи от това колко бързо страната ще получава нужните й дози от ваксините.

Кунчев посочи, че основните предпазни мерки за изборите остават същите като досега – ползване на защитни средства, честа дезинфекция, недопускане да се струпват много хора в тесни пространства. За карантинираните и изолираните се обсъждат различни варианти – от създаването на самостоятелни секции, през временното отпадане на карантината за един или два часа, през които да се гласува, до създаването на мобилни секции, които да обикалят по домовете. Тези възможности се обсъждат с Централната избирателна комисия (ЦИК), която ще разгледа казуса от правна гледна точка.

Вицепрезидентът Илияна Йотова, която също участва в разговора, изрази скептицизъм, че е добра идеята протоколът за действие да бъде изваден в последния момент. Йотова настоя поканените да споделят поне общите рамки на плана, така че президентът да може да го вземе предвид при предстоящите си срещи с представители на други държавни органи. И поиска да узнае детайли по процеса на ваксинация.

„За да бъде един протокол ефективен от медицинска гледна точка, той трябва да бъде съставен на основата на събраната към момента информация. За да бъде максимално точен, той трябва да бъде максимално издаден колкото се може по-близо до изборната дата, за да може да отговаря адекватно на достиженията на науката към този момент“, отвърна на критиката Костадин Ангелов. Като пример колко непредвидима е ситуацията, той посочи щама от Великобритания, както и възможността да се появи друг нов щам. „При такава динамична обстановка трудно се правят прогнози и колкото по-късни са те, толкова по-верни са“, подкрепи го Ангел Кунчев.

По отношение на ваксините здравният министър увери, че те ще бъдат достатъчни – до началото на февруари се очакват около 100 000 дози, а тепърва трябва да има и доставки по договори с „Астра Зенека“ и „Модерна“, които чакат финалната дума на Европейската агенция по лекарствата. Масовата имунизация се очаква да започне през март. Румен Радев отбеляза, че при очаквания малък брой на ваксинираните в периода до изборите, на практика имунизационният процес няма да окаже влияние върху вота – извод, който здравните власти потвърдиха.

На въпрос на президента за провеждането на предизборната кампания Ангелов отговори, че с колегите му в нито един момент не са се ръководили в своите действия от изборите. „Българските политици трябва ясно да разберат, че основният приоритет пред тях е здравето на хората, а не изборите“, каза той.

ОБРАТ

„Ако някой на президента му е казал 28 март, той го е изговорил и сега се чуди как на базата на медицинските специалисти да отмени изборите на друга дата, ако е искал да ги отменя, това е изцяло в неговите правомощия. Но да се опира на това, че никой не може да му даде прогноза, е грозно, защото такъв човек в света няма“. Така премиерът Бойко Борисов коментира започналите при президента Румен Радев консултации с представители на НОЩ за провеждането на парламентарния вот в края на март. Борисов явно е променил позицията си, тъй като той и представители на ГЕРБ заявяваха, че 28 март е твърде рано за избори, че заради епидемията много избиратели няма да отидат да гласуват и пр. 

„На 28 март имаме обявена дата за избори. За тази дата се готвим и подготвяме медицинския протокол навсякъде. Прогноза, ако можеше да даде някой какво ще да бъде към 28 март, той щеше да бъде шеф на СЗО, макар че и те не знаят“, коментира още Борисов във Велико Търново.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече