Business is booming.

Напук на глоби и мерки: Десетки се хванаха на мъжкото хоро в Тунджа

0

- Advertisement -

Десетки калоферци изпълниха и тази година големия ритуал на Богоявление въпреки противоепидемичните мерки. Многолюдно шествие, предвождано от тъпани и гайди, тръгна по улиците и стигна до река Тунджа, където се изви прочутото мъжко хоро, съпроводено с хвърляне на кръста.

Хората са наизлезли и приветстват участниците, а бреговете са окупирани. Веят се български знамена, чуват се възгласи. „Никой не може да забрани този ритуал, който се прави тук от незапомнени времена“, казват местни.

Мъжете нагазиха в Тунджа, пеейки Ботевата песен „Ти ли си мале тъй жално пела, ти ли си мене три годин клела“. А сетне подхванаха песента за Василка.

Въпреки призива на кмета на Калофер Румен Стоянов да не идват гости от други краища на страната, такива има. „Браво, достойни българи“, казват присъстващи, наблюдавайки мъжкото хоро в реката.

„Ей това са истинските българи. Не им пука ни от глоби, ни от Ковид. Велики сте, бъдете живи и здрави. Традицията няма глоби“, приветстват ги хората

Малко преди това имаше инцидент между един от участниците и полицията. Той бе изкаран от водата от органите на реда. Мъжът беше само по бокерски и вероятно в нетрезво състояние. Възможно е обаче и да му е прилошало, предава Би Ти Ви.С песни мъжете нагазиха в Тунджа, където ще извият хоро.Тъпани и гайди предвождат шествието към реката.

Напук на глоби и мерки: Десетки се хванаха на мъжкото хоро в Тунджа СНИМКИНовиниИнформация

Източник: „Марица“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече