Business is booming.

Коронакризата сви печалбата на банките с над 40%, заемите са почти замразени

0

- Advertisement -

Впоследствие коронакризата се отрази негативно на кредитирането, а оттам и на приходите от лихви и такси

Коронакризата свива сериозно печалбата на банките у нас. След като през 2018 и 2019 г. банковата система като цяло отбеляза рекордни печалби от порядъка на 1.6-1.5 млрд. лв., то за 2020 г. положителният финансов резултат ще бъде далеч по-скромен и вероятно няма да надхвърли 1 милиард.

В края на ноември печалбата на банковата система възлиза на 866 млн. лв., а това е с 663 млн. лв. (43.4%) по-малко от същия период на 2019 г., показват последните данни на БНБ.

Още преди COVID-пандемията – в първите два месеца на 2020 г., приходите на банките започнаха да падат, най-вече от такси и комисиони. Главна заслуга за това имаше влезлият в сила в края на 2019 г. еврорегламент, който задължи трезорите да намалят високата цена на трансграничните преводи в евро и да я изравнят с цената на преводите в левове в страната.

Впоследствие коронакризата се отрази негативно на кредитирането, а оттам и на приходите от лихви и такси. За периода април-май отпускането на заеми бе почти замразено, макар в следващите два-три месеца забавянето да бе наваксано. Освен това през май бе въведен частичният мораториум върху погасяването на кредитите, като над 14 хил. фирми и над 94 хил. домакинства получиха 6-месечна отсрочка. Това също лиши банките временно от приходи от лихви и такси.

Принос за намалялата доходност за банките имат и рекордно ниските лихви по заемите, които се запазиха такива през цялата 2020 г.

Към края на ноември нетната доходност от лихви в банковата система възлиза на 2.415 млрд. лв., което е с около 80 млн. лв. по-малко отпреди година.

От такси и комисиони за 11-те месеца на годината са събрани 941 млн. лв. при почти 1 млрд. лв. през 2019 г.

Има и още една причина за по-слабите финансови резултати на банките – през 2020 г.те са правили по-големи разходи за обeзцeнĸa на лоши кредити, показват данните на БНБ. Тези разходи са на стойност 771 млн. лв. – почти двойно повече от миналата година. В тази сума не влизат кредитите на гражданите и фирмите, които получиха 6-месечна отсрочка за плащане на вноските си през годината.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече