Business is booming.

„Екстаза“ прогнозира: Само четири партии със сигурност влизат в следващия парламент

0

- Advertisement -

ГЕРБ, БСП, ДПС и „Има такъв народ“ засега вкарват депутати

Четири са политическите формации, които със сигурност ще влязат в следващия парламент – ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ и ДПС, а „Демократична България“ и „Обединени патриоти“ са с потенциална възможност да прескочат бариерата от 4%. Това обяви пред БНР социологът Лидия Йорданова, която ръководи агенция „Езакта“, като се позова на последното й изследване.

„В нашите данни през последната година няма случай, в който да сме регистрирали БСП като първа политическа сила, но в същото време дистанцията на ГЕРБ пред БСП би могла да бъде свита още (в момента е 2%, според данните от проучването – б.р.). Изненади и развитие на ситуацията могат да се очакват. … Всички политически формации, които се готвят да атакуват парламента, са в много добра кондиция, защото в момента те съществуват в условията на икономическа, политическа и медицинска криза. Всичко това ги държи във висока политическа готовност“, обясни Йорданова.

Според нея изборната кампания ще реши победителя. „Нито една от двете големи партии (ГЕРБ и БСП) не може да се надява на голяма периферия, те са мобилизирали най-твърдите си избиратели“, каза тя.

Социологът подчерта, че в следващия парламент ГЕРБ отново ще управлява с партньори. „Два пъти по-често хората търсят алтернатива на ГЕРБ в дясното политическо пространство, отколкото вляво“, посочи Йорданова.

Проблемът на левицата бил, че не може да разшири периферията от избиратели и не може да произведе партниращи леви формации.

По думите й оптимистите за бъдещето на страната ни са повече от песимистите. Съотношението е 43% към 40%. За последните 3 години песимистите са намалели с 5%. „На въпроса за собственото си бъдеще на българите през новата година, оптимистите са 50%, а песимисти са 29%“, посочи още тя.

ДРУГА ГЛЕДНА ТОЧКА

В следващия парламент вероятно ще влязат 6 политически формации, но с по-малък брой депутати на по-малките партии и бонус за големите. Това сочат резултатите от най-новото изследване на агенция „Алфа рисърч“, което предстои да бъде публикувано в близките дни.

Както и в предишното изследване – през октомври, така и сега резултатите сочат, че депутати ще имат парламентарните ГЕРБ, БСП и ДПС и извънпарламентарните – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се. БГ.“, коментира пред БНТ управляващият партньор в социологическата агенция Боряна Димитрова. Тя поясни, че резултатът ще зависи много от датата на изборите, защото мнозина от избирателите се опасяват да отидат до урните заради коронавируса.

Според Димитрова в най-новото изследване проличава интересна особеност – избирателите ще комбинират във вота подходи като при избор в два тура – ще се ръководят едновременно както от въпроса „кой ни харесва“ (който обичайно е водещ при гласуване на първи тур), така и от въпроса „срещу кого сме“ (който става важен на втория).

Хората не само ще избират политическата сила, която им допада, но ще гласуват в някаква степен и за характера на бъдещото управление, каза Димитрова и добави, че приблизително поравно са разделени избирателите, които казват, че искат коалиция около ГЕРБ и тези около БСП.

„Част от интересните наблюдения в това проучване са, че хората биха искали да знаят предварително какво в крайна сметка ще се сглоби – пъзел или партия шах. В ситуация на криза хората искат повече определеност за управленска формула и лидерите“, обясни Димитрова. Тя препоръча и големите, и малките партии, да имат това предвид в хода на кампаниите си.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече