Business is booming.

На летище София: Пристигна втората доставка от 25 хил. дози ваксина

0

- Advertisement -

Очакваното количество края на януари е за 35 хил. дози, които ще бъдат разпределени до 28 точки

На летище София пристигна втората доставка от ваксини на Pfizer/BioNTech за България, предаде БГНЕС. Втората партида съдържа 25 хил. дози ваксини, които ще бъдат разпределени до петте регионални здравни инспекции – в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Варна.

Първата пратка от 9750 дози, които бяха достатъчни за ваксинирането на около 5000 души, беше доставена на 26 декември. 

Здравният министър Костадин Ангелов обясни, че след като ваксините пристигнат до петте първи точки, ще започне спедицията и към останалите РЗИ-та. С новопристигналите ваксини продължава ваксинацията на всички желаещи на първа линия. 

Ваксините пристигат в термобоксове в сух лед. Камиончетата, които ти транспортират до петте РЗИ-та, не поддържат температурен режим, тъй като той не се изисква, когато са в сух лед. В тези пет точки ваксините ще бъдат поставени на -70 градуса и ще бъдат изваждане на порции, за се изразходват в рамките на 5 дни, в които могат да се съхраняват при от 2 до 8 градуса. РЗИ-тата носят отговорност за доставката след изваждането на ваксините от термобоксовете в петте първи точки на доставка. Там приключва и ангажиментът на производителя. Веднъж извадена от фризера, не се препоръчва второ замразяване.

Министърът даде пример как от РЗИ София до Перник ваксината ще стигне с хладилна чанта по стандартните начини за пренос на ваксини. В Перник тя ще бъде поставена в хладилник и ще се използва в рамките на 5 дни.

След първа фаза – в рамките на седмица-две, ще започнем втора фаза – домовете за възрастни и учителите, обясни Ангелов. По думите му предстоят срещи, за да бъде уточнен броят на желаещите. В домовете за възрастни има 15 хил. души, а персоналът е 11 000. Амбицията ни е следващата седмица, максимум до 10 дни, да стартираме ваксинирането на учители и в домовете, обясни Ангелов.

На 6 януари се очаква становището на европейския регулатор за ваксината на „Модерна“ и след това ще стартира дистрибуцията ѝ в ЕС, обясни още Ангелов. Според него ваксинационният план ще бъде спазен.

Броят на желаещите да се ваксинират се увеличава. Всеки, който има нужда и иска, ще получи ваксина, категоричен беше министърът.

По думите му кривата на заболяемостта е пречупена. „Започнахме да отстъпваме позиции в заболяемостта и смъртността. На 24 място сме по замоляемост и на трето по смъртност в ЕС. Това е резултат от мерките“, каза министърът.

След 10 дни се очаква да пристигнат още 25 хил. дози. Очакваното количество края на януари е за 35 хил. дози, които ще бъдат разпределени до 28 точки, каза министърът. Масовата ваксинация ще започне, когато имаме по-голямо количество ваксини – през февруари – март. Първи в масовата ваксинация ще са възрастните, обясни Ангелов. 

Към 1 януари има съобщени 4 нежелани реакции в България. Те са леки и умерени и вече са приключили, стана ясно още при пристигането на ваксините. В един от случаите става дума за болка, при втори – за замайване, продължило 15 мин. Третият ваксиниран се е оплакал от локална болка, а четвърти – за леко повишаване на температурата в рамките на един ден.

Снимка: БГНЕС

„Страхът у хората, който се дължи на липсата на информация, намалява. Това е заради повечето информация, която получават“, каза в неделя министърът пред Нова тв. От фирмите производители на ваксините ще се изискват максималните данни за тях, за да може българските граждани да направят информиран избор. Министърът съобщи и, че в момента се разработва приложение, което ще бъде пуснато до дни, и е насочено към общопрактикуващите лекари и всички граждани. Tо ще бъде уеб базирано и на него ще може да бъде намерена най-новата информация за ваксините.

В събота след работно съвещание при премиера Борисов, стана ясно, че здравното министерство действително възнамерява да изтегли по-рано ваксинациите срещу коронавирус на възрастните хора в домовете и работещия там персонал, за което дори вече тече подготовка. Тези групи по принцип бяха включени според националния ваксинационен план във втората фаза на ваксинациите заедно с учителите, като към тях се очакваше да се пристъпи след ваксинирането на медицинския и помощен персонал в болниците.

Ваксинациите на първата група у нас вече започнаха, но първата пратка ваксини, дошла у нас малко след Коледа, се оказа доста символична – 9750 броя. Количеството е достатъчно за ваксинирането на 4875 души с две дози ваксини, а според единния информационен портал ваксинираните дотук са 4739. Общият брой подлежащи на ваксини в първата фаза медицински лица е голям – 243 600 души, като до момента е заявено желание от 33% от здравния персонал. Приоритетните групи са ориентировъчни и при пристигането на достатъчно ваксини ще може да се работи паралелно с различните групи, посочиха преди време от МЗ.

8 дни за ваксина

„Една не малка част от хората са подозрителни към най-новото оръжие срещу коронавируса, защото ваксината се появява сравнително бързо. Този процес обаче има научно обяснение. Необходими осем дни за създаването на ваксина. Останалото е въпрос на производство“. Това коментира пред Нова телевизия вирусологът професор Радка Аргирова.

По думите й от началото на пандемията много неща са се променили, но най-напред се е променил самият вирус. „Самият вирус не е този, който беше в началото – т.е аз многократно съм казвала, че Уханският вариант – ще го нарека така, защото той се оказа наистина един вариант от многото – вече на практика не циркулира. Два други варианта вече не циркулират, затова пък се появиха мутанти”, заяви председателят на Българското дружество по медицинска вирусология. По думите й, учените са знаели, че ще се появят мутации, защото това е в природата на РНК – съдържащите вируси. Не за всички обаче се знае точно и достатъчно относно тяхната вирулентност, патогенност и другите им качества. „Сега, разбира се, знаем за единия, който е широко и така застъпен в целия свят и който дойде от началото на март. Навсякъде го има. Сега този, за който се говори, че е нов – на практика не е нов, знае се, че го има в Европа. Разбира се може би е бил нов за Великобритания – факт е, че те го докладват, значи е нов за тях. Но в Бразилия също през март докладваха за него и това го знаем“, категоричен е вирусологът.

По думите й новите вируси като цяло имат една обща черта – по-лесно се пренасят, по-лесно заразяват клетките. Именно това е причината според професор Аргирова, заради която през есента започна много сериозно покачване броя на новооткритите заразени лица.

Източник: „СЕГА“
 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече