Business is booming.

Напук на кризата: Водата поскъпва от 1 януари в 7 области на страната

0

- Advertisement -

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди нови цени на ВиК услугите на операторите в 26 области на страната от 1 януари 2021 г.

Намаляват се цените на услугите на 16 ВиК дружества, а за 7 дружества цените се повишават. Най-значително водата ще поскъпне в Разград – с 6.2%, и в София – с 6.1%. Така от 1 януари софиянци ще плащат 2.935 лв. на кубичен метър с ДДС. В Разград цената ще е 3.632 лв. на куб. м. – най-високата в цялата страна.

Между 0.1 до 2.2% ще поскъпне водата също така в Монтана, Варна, Плевен, Пловдив, Хасково и Кърджали. Водата ще поскъпне с 0.5% и в изпадналия във водна криза Перник.

В същото време цената на ВиК услугата намалява в Смолян, Силистра, Русе, Шумен, Сливен, Бургас, Враца, Ямбол, Добрич, Търговище, Ловеч, Благоевград, Видин, Велико Търново, Габрово.

По време на заседанието на КЕВР днес пред сградата на регулатора се проведе пореден протест срещу поскъпването на водатата. Преди време срещу повишението на цените се обяви и омбудсманът Дияна Ковачева. „През годините е доказано, че увеличаването на цената на водата с нищо не допринася за гражданите, защото качеството ѝ не се повишава“, коментира Ковачева. Тя припомни, че е възразила и срещу новия закон за ВиК, който се предлага МРРБ. По думите ѝ е недопустимо да няма механизъм, при който хората да плащат по-малко, ако качеството на водата не е добро, а в същото време се слагат и допълнителни такси като таксата достъп до вода, която се плаща при всички положения независимо дали се ползва или не вода.

По този повод от КЕВР припомнят, че са задължени нормативно да актуализират утвърдените с 5-годишните бизнес планове на ВиК дружествата цени на услуги всяка година, като се отчитат различни допълнителни показатели, а не само инфлацията. 

През 2020 г. комисията извърши цялостен регулаторен преглед, включващ планови проверки на дейността на всички ВиК дружества за 2019 г., посочват от КЕВР. За първи път в процедурата по изменение на цените на услугите регулаторът е отчел и ефекта от изпълнението на инвестициите, заложени от дружествата в бизнес плановете, както и изпълнението на единните показатели за ефективност. В резултат на тази проверка сега тарифите се свалят там, където съответното ВиК не е изпълнило 5-годишния си бизнес план и не е направило заложените инвестиции. 

Настъпилата през 2020 г. извънредна епидемиологична обстановка няма отношение към отчетените и постигнати резултати през изминалия тригодишен период 2017-2019 г., респективно няма как да бъде отчетена в одобрените цени на ВиК услуги за 2021 г., посочват още от регулатора. 

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече