Business is booming.

Инж. Димитър Куманов: Не сме подготвени за земетресения, нямаме и екипи

0

- Advertisement -


България не обръща внимание на проблема със земетресенията и не е подготвена. Това мнение изрази пред БНР инж. Димитър Куманов от Камарата на инженерите от инвестиционното проектиране. „Ще ни удари някое земетресение, въртят се около нас“, предупреди той.

Нямаме предварително подготвени екипи, които сега да заминат на помощ в Хърватия, обясни инж. Куманов. „В България трябваше да има екипи от подготвени и оборудвани доброволци, които да бъдат изпращани. Нямаме готови екипи в момента. Такива се сформират с обявления на Камарата на инженерите.“

„Брахме страшен срам в Албания“, разказа Димитър Куманов в предаването „Преди всички“.

„В Албания бяхме като бедните роднини“, допълни той и даде пример с екипировката на турските и македонските екипи. „Защото там не можеш да отидеш с костюм и връзка.“ Преимущество на нашите специалисти бил по-големият опит.

Спасителните екипи, много ясно се видя в Албания, е крайно желателно да имат по един експерт, който е конструктор на сгради и разбира от повредени сгради“, допълни специалистът. Това лице по думите ми може да съветва къде да се рови, кой елемент след кой трябва да се премахва, за да не се предизвиква допълнително срутване.

Във всички съседни държави има сеизмични центрове със специално оборудвани платформи за симулации, посочи още инж. Димитър Куманов. Според него 25 милиона са необходими за оборудването на такъв център у нас, който в момента е само „на хартия“.

„Правила, инструкции, процедури за реакция при земетресения – още от земетресението в Перник камарата настоява за това, но то не се случва“, изтъкна Куманов.

Обучението на доброволците според Куманов следва да включва и „психологическа подготовка да се срещат с човешките трагедии“.

Източник: БНР

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече