Business is booming.

Доц. Мангъров продължава да упорства за имунизирането си – ваксината не била изпитана добре

0

- Advertisement -

Няма да се ваксинирам по две причини: Едната е, че все още имам антитела, т.е. аз съм от тези 80% от хората, които са изкарали коронавируса. Човек, като мен, който е изкарал вируса, макар и безсимптомно, чиято имунна система се е сблъскала с този вирус, няма нужда да се ваксинира, обясни пред btv Атанас Мангъров, директор на COVID клииката в Инфекциозна болница.

В разговор с премиера Бойко Борисов, който заръча той да се ваксинира публично, медикът е обяснил и втората причина, поради която няма да се имунизира. Доцентът я съобщи и пред медията.

Второто е, че тази ваксина за мен е все още не достатъчно добре изпитана. Това, което се прави, едно такова нещо да се въвежда в масова употреба е малко рисковано, каза той. Това не е медицина. Ако ще си говорим за медицински неща, работите стоят по съвсем различен начин. Тази ваксина, нейното клинично проучване е започнало на 29 април. Получила е разрешение в края на годината.

Тази година двамата ми сина взеха специалности – по детска медицина и кожни болести. За да вземеш такава, трябва освен да вземеш изпита, да работиш и 4 години. Както не можеш да станеш детски хирург за 2 месеца, така и не може да създадеш една ваксина за 6-7 месеца. Само да кажа, че ваксината за рака на шийката на матката, за човешкия папилома вирус е създадена от 1981 – 2006г. И за нея още има резерви, подчерта доцентът.

Аз съм за ваксините, подчерта той.

Сигурно съм ваксинирал няколко стотин души, и то мъже, с ваксина за шийката на матката. Ако дойдете при мен, сигурно ще ваксинирам и вас или поне ще ви убедя да се ваксинирате. Но трябва да имаш основание, за да направиш такова нещо. В случая виждате, че въпреки всички разкази на експерти, когато отидеш да се ваксинираш, подписваш информирано съгласие, т.е. ти си носиш отговорността.  Това не е така за всяка медицинска процедура, подчерта медикът. Ако дойдете при мен да се ваксинирате с ваксина за рак на шийката на матката, въпреки че нямате матка, каза той на водещия Антон Хекимян, няма да ви накарам да подпишете информирано съгласие.

Доцентът сподели, че той самият е ваксиниран с такава ваксина, ваксинирани са и двамата му синове, както и дъщеря му. „Това не е мой експеримент, това е медицина. Пише го след 33 страница в учебниците, а всички, които не са го направили, са стигнали максимум до 25 страница в Медицината“, каза той и обясни – това е вирус, който зассяга както мъже, така и жени.

Примерът не е ли важен за обществото в този момент?

За да спрем епидемията трябва да стигнем колективният имунитет, който се получава по два начина. Единият е дивият, който го играем в момента – като човек се заразява както аз и той (бел.ред. премиера Бойко Борисов), образува си антитела и не се разболява. Вторият начин е изкуственият – безрисков и много по-безопасен, като се направи ваксина. Само че тази ваксина е нова и има много рискове, които няма как да се установят за 3-4 месеца, отговори той. Съветвам всички хора, които са рискови, които ходят с маски в тоалетната, които стоят с маски сами в автомобила си, да се ваксинират. Защото при тях стоят две възможности: да се разболеят с всички произтичащи от това рискове, и другото – да поемат риска за ваксината, каза още той.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече