Business is booming.

Борисов vs. Радев: Любов ли бе да я опишеш (ВИДЕО)

0

- Advertisement -

„Мутри вън“, „злобна свекърва“, дронове, Мата Хари… Необичайните отношения на един президент и един премие

Всички обичайни политически сблъсъци между управляващи и опозиция някак бледнеят на фона на неприкритата и красноречива вражда между президента и премиера, обитаващи двете срещуположни институции на бул. „Дондуков“ и две съседни вили в правителствения комплекс „Бояна“. 

Призивът на Румен Радев „Мутри-вън“ се сля с тона на антикорупционните протести, искащи оставките на кабинета и главния прокурор Иван Гешев. Премиерът Бойко Борисов обаче предпочете да жертва рейтинг, вместо да допусне предсрочни избори и служебен кабинет на Радев. 

Войната между двамата минира дори и предишните имитации на институционално сътрудничество. За последен път Радев свика Консултативния съвет по национална сигурност през януари, но по-нататък вече бе невъзможно заради програмирания бойкот от страна на управляващите, независимо от безпрецедентната  криза с коронавируса.

Посланическите назначения бяха блокирани. 

Вниманието и на двамата се фокусира върху взаимно дебнене, тактики за атаки и контраатаки. 

На публиката нямаше как да ѝ скучно – спектакълът на моменти изглежда като махаленска свада, но на държавно ниво, при това с включвания на други институционални знаменитости като главния прокурор. 

Борисов обвини Радев, че го следи с дрон, а освен това намекна, че именно президентът стои зад компрометиращите снимки от спалнята му.

Президентът от своя страна разпозна дългата ръка на премиера в акциите на прокуратурата срещу президентството – разпространените записи с негово участие през януари и безпрецедентните обиски на „Дондуков“ 2 през лятото. 

Политическата развръзка от този странен двубой се отложи за 2021 г., когато ще има и парламентарни, и президентски избори. 

Ето през какви етапи минаха отношенията им отиващата си 2020 година:  

Януари

Радев атакува правителството по всички фронтове още в традиционния си януарски отчет. Заклейми липсата на върховенство на закона и разделение на властите, говори за корупцията и проблемите със свободата на словото, едноличното разпореждане с бюджета и обществените поръчки.

„Налице е все по-силно срастване на партията с държавата“, каза Радев. 

По същото време прокуратурата хвърли „бомба“ като разпространи записи от телефонен разговор на президента Румен Радев с командира на Военновъздушните сили (ВСС) генерал-майор Цанко Стойков, в който двамата обсъждат как да се отговори на КПКОНПИ за назначаването на сегашната съпруга на държавния глава Десислава за пиар във ВСС през 2014 г. 

В отговор Десислава Радева пусна ироничен Фейсбук статус, че „държавната измяна дебне отвсякъде“, а коментарът на Борисов се ограничи в обичания му тон на заяждане и забрани на министрите да коментират конфликта Гешев-Радев. 

Февруари 

В официално обръщение към народа президентът каза, че управляващите водят до разпад на държавността и обяви, че сваля доверието си от кабинета.    

Радев: Борисов „указва на прокуратурата кого да размаже“ 

Борисов определи изявлението на държавния глава като пряка намеса в независимостта на властите. Сподели, че е свалил доверието си към Радев още през декември.

Борисов: Дядо ми казваше: :Който на друг копае гроб, накрая пада в него. Който вади нож, от нож умира. Сам паднал, сам убил се. Съжалявам, че си е изпуснал нервите – проблемът му не е с правителството. Прокуратурата е опасно да я атакуваш най-вероятно и затова си търсиш друг враг, за да отклоняваш“. 

Март

Политическите разправии през март бяха разсеяни от пандемията, която обаче даде  ново поле за сблъсък. 

Радев наложи вето върху част от текстове от Закона за извънредното положение и предупреди, че гладът ще надделее над страха.

„В момента в България и по света протичат две кризи – здравна, породена от коронавируса и икономическа, породена от мерките за борбата срещу заразата. Всички засегнати страни приемат пакети за най-бедните, за изпадналите в затруднение и безработица. А нуждите на българите са още по-неотложни заради ниските доходи. В един момент гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да са катастрофални“, каза Радев. 

Борисов отговори: 

„Всички в парламента се съгласихме, че мерките на нашето правителство са най-добрите в Европа“.

Април 

„Хората в нужда очакват помощ, а не оферта за заем“, продължи да атакува държавният глава. 

Борисов го сравни със „злобна свекърва“. 

„Да наложи вето. Вече с тези… като някоя дърта свекърва, ама от тези злобните, които само ходят и и вървят след нас“. 

Май 

Локдаунът доведе до спад на доверието в Радев и рейтингът му се изравни с този на Борисов.

Задочният „дебат“ продължи в следния дух:

Радев: Ако управлявах България, нямаше да се краде

Борисов: Представяте ли си колко е пропаднал този човек

Юни 

С лятото се разнообрази и сюжетът. Изтекоха компрометиращи аудиозаписи с гласа на премиера Борисов, на които се чуват вулгарни квалификации по адрес на Цвета Караянчева и други хора от властта, хвалби как използва КФН, за да „размаже физиономията“ на бизнесмен или как успял да преметне европейски политици, показвайки се като „прост“.

Говори като човек, който предварително знае какво ще извърши прокуратурата. 

Още по-голям скандал избухна след като бяха разпространени снимки от спалнята на премиера, на една от които се вижда как той спи, а на други – нощното му шкафче с пачки еврови банкноти и пистолет.

Реакцията на Борисов бе гневна: 

„От днес ще спя с пистолет до главата. Радев ме следи с дрон“.

Радев не остана длъжен:

„Упрaвлявaл cъм и caмoлeт, упрaвлявaл cъм и дрoн. Нe мoгa дa тълкувaм вcичкo изрeчeнo oт г-н Бoриcoв, зaщoтo зa рaзликa oт нeгo, мoятa фaнтaзия вce пaк имa някaкви грaници. Мoят дрoн e тoлкoвa дoбър, чe мoжe дa влизa в cпaлни, дa oтвaря чeкмeджeтa и дa ги тъпчe c пaчки“. 

Юли

В началото на юли Христо Иванов акостира с гумена лодка край сарая на Доган, където бе грубо изблъскан от цивилни охранители. Президентът обяви, че гардовете са от НСО и настоя да бъде свалена държавната охрана на почетния председател на ДПС и депутата от партията Делян Пеевски. Борисов прехвърли отговорността на Радев, но пък нареди охраната да бъде снета, както в крайна сметка поискаха и двамата политици. 

На 9 юли прокуратурата проведе безпрецедентна акция в президентството.

Секретарят на държавния глава Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев бяха задържани, кабинетите им- притърсени.

Започнаха протестите с искане за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

„Да изхвърлим мафията от прокуратурата, която мафията използва по най-безпардонен начин за свой щит и политически репресии. Българската мафия е безпардонна, защото твърде дълго я търпяхме. Днес гневът се излива на площада.Не на страха! Ще си върнем България. Мутри вън!“, каза Радев, който слезе пред протестиращите. 

В отговор Борисов вкара в играта депутата Делян Пеевски

„Христо Иванов не излезе да каже как Шиши (депутатът от ДПС Делян Пеевски – б.р.) нареди на Радев служебното правителство, а излезе и сочи моите министри, които са постигнали безкрайно добри резултати“. 

Август 

Протестите бяха в разгара си, подкрепяни от Радев. 

Бойко Борисов: И аз искам оставката на Румен Радев

Септември 

След като световните медии разгласиха историята с пачките евро и златото в спалнята на Борисов, докато протестиращите го обвиняват в корупция, премиерът излезе и смело разкри: Аз съм изяснил как коварно, неговите хора, най-близкото му обкръжение, по един много елементарен начин, с една много прекрасна госпожа, дойде и нащрака в мое отсъствие всичките тези работи. Направиха го по перфектен начин. Шапка им свалям. Години наред са се готвели за това. Като ченгеджийска операция я направиха фантастично. Неслучайно само той го повтаря, защото близко негово обкръжение го свърши.

Радев не влезе в обяснения. За сметка на това призова за ясен отговор на „публикациите на „Шпигел“, където има обвинения, че българското държавно управление се е поставило в услуга на чужда държава.

Октомври 

През октомври и Радев, и Борисов нарушиха карантината заради коронавируса. Борисов обаче се разболя, а тестовете на Радев останаха отрицателни.

Радев замина на посещение в Естония, което бе прекратено заради това, че той е бил контактен със заразен. Президентът обаче заподозря активно мероприятие, което има за цел да провали външната му политика. 

„Благодаря на доброжелателите ми в България, които, дълбоко загрижени за моето здраве и това на колегите ми президенти, за моите международни изяви, побързаха зад гърба ми да уведомят естонската страна за своята версия на Covid-19. За мен това е пример за активно мероприятие“.

Борисов отговори: 

„Възложих на ДАНС и ДАР да проверят кои са тези „доброжелатели“, които искат да елиминират действията на правителството и на президента и да попречат на нещо, което е толкова важно за България“.

Скандалът се разрасна и с обвинение на Радев, че правителството саботира домакинството на инициативата „Три морета“. 

Ноември

Президентът продължи с критиките около пандемията: 

„Този, който изгони българските лекари и медицински сестри от България, пак ни обещава, че пак ще ни спасява. Аз многократно призовавах правителството да подаде оставка с ясен мотив – не може правителство, чиято цел е единствено собственото оцеляване, да води страната през такава сложна криза – здравна, социална, икономическа“.

„Продължава да се размахва юмрук, с кое е право, не знам“, отвърна Борисов. 

За 10-и ноември ДПС поиска оставките и на двамата. 

В края на месеца Борисов даде емблематично интервю за авторитетния германски вестник Франкфуртер Алгемайне Цайтунг (ФАЦ), в което обясни, че „някои от опонентите ми, които работят за президента Румен Радев, са бивши тайни агенти, хора от тези среди или деца на страхотни шпиони, офицери от руската военна разузнавателна служба“. 

Той признава автентичността на снимките от спалнята си и твърди, че са компромат срещу него по учебника на КГБ, подготвян с години от враговете му и осъществен от красива жена, на която не можел да устои, но тя се оказала като Мата Хари.

„Делириумът на министър-председателя буди все по-голяма тревога“, отговори Радев.

Декември 

„Скоро ще има правителство, което ще работи за хората, а не за бизнес кръгове“, прогнозира Румен Радев, след като разкритикува държавния бюджет за 2021 г., който бил на принципа „след мен и потоп“.

В отговор повечето министри в кабинета на ГЕРБ дадоха пресконференции, че Радев е в грешка.

Автор: Николай Лалов

Източник: Mediapool.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече