Business is booming.

Мутафчийски пое отговорност: Убедени сме, че ваксината на Pfizer-BioNTech е безопасна

0

- Advertisement -

Националният оперативен щаб проведе редовния си седмичен брифинг, като отчете, че макар бавно и колебливо, заболеваемостта от коронавирус в България продължава да намалява.

Какво показват цифрите

„Това вече се отразява и на класацията и цифрите. 14-дневната заболяемост за периода от 7 до 20 декември в България е 425 на 100 000, което ни отрежда 17 място в ЕС и европейското икономическо пространство и 4-то място на Балканския полуостров. Макар и по-бавно, намалява броят на хоспитализирани и починалите като по този показател за 14-дневния период България вече е на трето място в ЕС и продължава да е на първо място на Балканския полуостров“, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Кунчев отчете, че най-ниска заболяемост продължава да се наблюдава в област Кърджали със 149 случая на 100 000, а най-голяма е Варна – 626 души на 100 000. За София тя е 394 на 100 000. По думите му процентно намалява и положителността на направените тестове за COVID-19.
„Бяхме стигнали до 44-45%. Сега в някои от дните процентът падна под 30 и се движи между 25 и 30 %“, допълни той.

Според здравния министър Костадин Ангелове се отчита тенденция на намаляване на използваемостта на болничните легла в COVID структурите.

„42% от леглата за неусложнени пациенти са заети, като най-високият процент, за който отново отчитаме тенденция, че намалява, е в Бургас – 62%, 60% във Варна, 56 % в Русе , 64% в Ямбол. От интензивните легла 41% са заети, 63% от интензивните легла в София-град са заети. Отчитаме това като изключително добра тенденция, която целяхме при налагането на мерките“, допълни министърът.

В очакване на ваксината

„За нас е важно хората да бъдат здрави и живи, за да стигнем всички до ваксината. Победата предстои и тя е съвсем близо“, каза още Ангелов и съобщи, че е разработена стратегия за психическото здраве на българските граждани.

Идеята на властите е между коледните и новогодишните празници да се организира среща с медиите, за да се разяснят въпросите около ваксинацията.

Ангелов съобщи, че се разработва и бърз информационен канал за лекарите, за да могат да дават на българските граждани най-важната информация за всяка ваксина и да отговорят на всички въпроси по ваксинацията.

„Убедени сме в безопасността и ефективността на ваксината на Pfizer-BioNTech“, категоричен бе ръководителят на щаба генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Ваксинацията срещу COVID-19 ще започне на 27 декември в София, Пловдив и Бургас, а от следващия ден ще се разшири и в останалите областни центрове.

Ваксинацията ще бъде доброволна и безплатна и ще стартира с министъра на здравеопазването, директорите на болниците и работещите на първа линия лекари и медицински специалисти, съобщи по-рано пресслужбата на Министерския съвет.

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече