Business is booming.

Хаотичното раздаване на бюджетни пари продължава

0

- Advertisement -

Кабинетът одобри трансфер към Централната избирателна комисия в размер 43 млн. лв

Хаотичното раздаване на бюджетни средства продължава с пълна пара. На двчерашното си заседание Министерски съвет одобри близо 182 млн. лв. за системата на здравеопазване у нас. Парите основно отиват за закупуване на ваксини и за отделни болници за поддържане на готовност за лечение на заболели от коронавирус.

Други близо 100 млн. лв. се пресочват от централния бюджет към министерства, агенции и общини без някаква връзка с коронавируса и последиците от него.

Така например кабинетът одобри трансфер към Централната избирателна комисия в размер 43 млн. лв. Той е за финансиране на доставката на машини за гласуване според възложената вече обществена поръчка.

По бюджета на Министерството на правосъдието ще бъдат преведени 20 млн. лв., с които да се разплати по договор между Агенцията по вписванията и държавната фирма „Информационно обслужване“. Той е за изграждане, поддържане, развитие и наблюдение на работоспособността на регистърите, които администрира Агенцията по вписванията – Имотен регистър, Търговски регистър и Регистър на юридическите лица с нестопанска цел, Регистър БУЛСТАТ и Регистър на имуществените отношения на съпрузите.

Поредна порция общински проекти също получават финансиране в края на годината. В правителственото прессъобщение не се посочва към кои обищини отиват допълнителните трансфери, а само че общият им размер е 15,2 млн. лв. Средствата са за реконструкция и ремонт на улична мрежа и общински пътища, изграждане на нов градски център, за ремонт на читалища и физкултурни салони и др.

Отново се дават пари за ремонт на храмове и сгради на Българската православна църква. Общо 3,2 млн. лв. ще получат Богословският факултет на Софийския университет, Софийската духовна семинария, както и две църкви във Варна – за ремонт на купола на Катедралния храм „Успение Богородично“ и за довършване на „Св. Прокопий Варненски“.

Библиотеките пък ще получат над 1 млн. лв., с което да осигурят 15% увеличение на заплатите на служителите от догодина.

БУФЕР

Правителството прие също така постановление, с което задължава бюджетните организации да разходват само 95% от получените от бюджета средства догодина. Със спестените 5% ще се задели буфер, който може да бъде използван при неблагоприятно развитие на пандемията от COVID-19. Става дума за близо 640 млн. лв., които ще също така ще са гаранция, че няма да се надхвърли гласуваният за догодина дефицит от 4.9 млрд. лв. или 3.8% от БВП, обясни преди време финансовият министър Кирил Ананиев. 

Кабинетът е гласувал и корекция на средносрочната бюджетна прогноза, но в правителственото прессобщение не се посочва кои парамерти в нея  се променят. Отбелязва се единствено, че промяната се налага, за да се съгласува с приетите от Народното събрание промени в данъчните закони и с Бюджет 2021 г.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече