Business is booming.

НАП обеща: Компенсираме с оборотен капитал всички МСП, засегнати от коронакризата

0

- Advertisement -

Всички компании, които имат желание, могат да кандидатстват по програмата за „Подкрепа чрез оборотен капитал за малки и средни предприятие, засегнати от временните противоепидемични мерки“, но особеното при тези, които са регистрирани през 2020 г., е, че те ще бъдат компенсирани спрямо оборота си за месец октомври. Към момента страната ни чака нотификация от Европейската комисия, за да започне разпределение на средствата.

Това заяви Росен Бъчваров, говорител на Национална агенция по приходите, в предаването „В развитие“ по Bloombergtv  с водещ Делян Петришки.

„Преобразуването на НАП от приходна в разходна агенция беше много труден процес, защото се наложи да се акумулира много ново знание, но НАП е единственият държавен орган, който може да разпредели компенсациите за предприятията в рамките на няколко седмици“, обясни гостът.

„Бизнесът се нуждае от средствата сега и възможно най-бързо“.

Към момента процесът по кандидатстване вече е в ход, но за да се започне изплащането на средствата са важни две кумулативни условия – получаването на нотификация от Европейската комисия (което е абсолютно условие) и подписване на договор между НАП и Министерството на икономиката, стана ясно от разговора.

„Още днес в Държавен вестник може да бъдат публикувани нови по-облекчени условия за кандидатстване по програмата“.

„Проверката за това дали компанията е годна да получи компенсация е дигитална и се извършва автоматично при подаването на заявлението, но такава ще има и постфактум след предоставянето на средствата“, обясни Бъчваров, като добави, че основните приоритети на агенцията са компенсирането на затруднените предприятия да стане бързо, но и да се предотврати евентуална злоупотреба.

Всички компании, чиято дейност е засегната от заповедите на здравния министър, ще получат обезщетение, но особеното при тези, които са регистрирани през 2020 г., е, че те ще бъдат компенсирани спрямо оборота си за месец октомври“.

Бъчваров каза още, че ако по някаква причина предвидените средства за подкрепа бъдат изчерпани, съществува и политически механизъм те да бъдат увеличени.  

Източник: bloombergtv

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече