Business is booming.

Д-р Виктория Чобанова: България е единствената страна, която смеси Ковид болните с останалите пациенти

0

- Advertisement -

Електронни направления и рецепти вече се използват от личните лекари. Провокира ли това повече хора да се възползват, или  по улиците се разхождат  с положителни антигенни тестове? Как помогна държавата на пациентите и медиците?

Нито лекарите, нито пациентите усещат подкрепа от държавата. Това заяви в „Денят ON AIR“ председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област д-р Виктория Чобанова.

Виждаме мерки, които се променят непрекъснато и не виждам посока в тях. Намаляха болните, но малко и това е временен ефект – осигурихме малко спокойствие. Като се разхлабят мерките, всичко ще пламне отново“, категорична беше д-р Чобанова.

Тя сподели, че и до днес общопрактикуващите лекари не са получили алгоритъм за лекуване на Ковид пациенти.

Очаквах насоки от държавата какво да правим в тази пандемия. Държавата трябваше да осигури разделение на потоците, а България е единствената, която задължи да бъдат смесени Ковид болните с останалите болни“, посочи тя пред Bulgaria ON AIR

И добави, че всичко е трябвало да се реши от май до август, когато ситуацията е била по-спокойна.

„Експериментираме в момента в лечението на коронавируса и догодина по същото време може и да имаме някакъв алгоритъм“, отбеляза общопрактикуващият лекар. По думите на д-р Виктория Чобанова хоспитализацията е много голям проблем.

„Нямаме логистична възможност да ги настаним в болница, за кого се пазят останалите 50% легла?“, отправи въпрос тя.

И добави, че и без намесата на държавата инфекцията ще свърши, когато добият повечето хора имунитет и не си обяснява защо антигенните тестове не попадат в статистиката.

„Електронната рецепта е много по-сложна от  е-направлението, в самия софтуер трябва да има контроли, за да не се приемат рецепти, които са неправилно издадени. Това е да отчитаме дейност, а не да свършим работа. Здравната каса мисли „вие давайте пари, а ние после ще ви ги вземем„, обясни личният лекар.

Тя заяви, че все още няма официална информация какви ваксини и кога ще бъдат поставени.

„За мен е по-важна оценката, че вършим работа, от тези 1000 лв., защото се говореше, че не вършим работа и си седим вкъщи. Това обидно отношение от страна на институциите и колегите не е етично, каза на финала д-р Чобанова. 

Източник: Bulgaria ON AIR

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече