Business is booming.

След 8 месеца експертизи: Делото за смъртта на Милен Цветков влезе в съда

0

- Advertisement -

Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителния акт за катастрофата, при която на 19 април т.г. загина журналистът Милен Цветков. Това съобщи съдът днес. Цветков загина, след като докато чакаше с колата си на червен светофар край столичен мол, върху автомобила му връхлетя джип с огромна скорост. 

Обвинен за умишлено причиняване на смъртта на журналиста при жестокия инцидент е Кристиан Николов. Ако бъде признат за виновен, той може да получи от 15 до 20 години или доживотен затвор.

Очаква се по-късно през деня процесът да бъде разпределен на съдия. Той може да го насрочи, или да го върне на прокуратурата, ако открие нарушения по разследването, които трябва да бъдат отстранени.

Снимка: Кадър Нова телевизия

По време на съдебното заседание през ноември по искането на Кристиан Николов да бъде пуснат от ареста прокурорът Иван Кучиев обясни, че ДНК експертиза показва, че младежът е седял на мястото на водача в момента на произшествието. Че колата му е била техническа изправност и Николов е имал възможност да го управлява и да спре. Експертизата сочи още, че той е имал пряка видимост към пътната ситуация на кръстовището на повече от 200 м и е възприел както светофара, така и какво се случва на пътя. Въпреки това е карал с 99 км/час – скорост, която надвишава близо два пъти максимално разрешената.

Прокурорът посочи още, че според аутопсията смъртта Цветков е настъпила в рамките на минути и е била неизбежна, независимо каква медицинска помощ му е оказана. Макар и Николов и защитата му да декларират желание за съдействие, на практика злоупотребяват с правата си, настоя още прокурорът през ноември. И припомни как в началото Николов е оспорвал авторството на деянието, отказал е да даде образци за ДНК анализ, не е искал да съдейства за психолого-психологичната експертиза.

Случаят е особено тежък – деецът управлявал МПС след употреба на три различни вида наркотични вещества (амфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин), със скорост, значително надвишаваща разрешената за конкретния пътен участък – около 99 км/ч. Приближавайки кръстовището при забранителен червен светлинен сигнал на светофарната уредба за посоката му на движение, обвиняемият не предприел действия за намаляване на скоростта или спиране. В същия момент на пътното платно и в района на кръстовището се намирали множество други участници в движението – водачи на автомобили и пешеходци“, обясни и днес прокуратурата.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече