Business is booming.

Експерт: Затварянето на туризма ще доведе до голям икономически удар

0

- Advertisement -

Загубите ще достигнат стотици милиони, само за хотелите около 36 млн. лв

Българският лекарски съюз и Министерството на здравеопазването предложиха мерките да не бъдат отхлабвани и след 21 декември. Ще има ли ковид трусове в туризма по Коледа и Нова година? Затварянето на туризма ще доведе до голям икономически удар. Това заяви в „Денят ON AIR“ доц. д-р Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

„Загубите ще достигнат стотици милиони, само за хотелите около 36 млн.“, коментира доц. Драганов.

По думите му никой не е против желанието на БЛС или на щаба за запазването на човешки животи. „Ако взимаме копи-пейст това от другите европейски страни, да вземем копи-пейст и икономическата част. Тук не говорим само за туризма, той е свързан с транспорта, банките и т.н. Това, което предлага щабът, е разумно, но нека да видим икономическото и социалното предложение. Ние подкрепяме всякакви мерки, които здравното министерство приема за запазване на живота, но няма бързи адекватни икономически мерки“, категоричен беше доц. Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Снимка: www.shrm.org

По неговото мнение в туризма „ден година храни“.

„Ако няма да имаме хляб, трябва да се покрият социалните загуби“, посочи експертът и добави, че „това ще бъде удар върху инвеститорите, доставчиците на услуги и каквото и да е, свързано с туризма“.

По думите му в света загубите са над 740 млрд. и ще надхвърлят трилион. Доц. Румен Драганов коментира и мярката от 24 лв. за останалите без работа заради Ковид-19.

„Лесно е да преброиш преброимото, но когато казваме, че има и други, които се изхранват от туризма – как ще ги компенсираме тях? Има и хора, които изобщо не влизат в тези 24 лв. Това не е натиск върху никого, просто дайте от тези 100 млн. пари, на когото са необходими. Това са хора, които са на ръба, които се чувстват изоставени и забравени„, отбеляза той.

И отново добави: „никой не трябва да умре, не може да сложим равенство, въпросът е финансов, пари се намират, живот не“

„Една година няма да имаме инвестиции и ще изхранваме хората. Несигурността в момента е най-страшна. Като слушаме Меркел, да я слушаме до края на изречението – „спирам и плащам“, не само „спирам“, каза на финала експертът. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече