Business is booming.

Доброволната казарма вече е факт: Свободните места са над 5 хиляди

0

- Advertisement -

Всеки български гражданин до 40 г., който желае, ще може да служи във въоръжените сили до 6 месеца. Това стана факт, след като депутатите окончателно приеха промени в Закона за резерва на въоръжените сили. Доброволната казарма се въвежда с цел да се преодолее недокомплектът в армията. Според последните изнесени данни свободните места са над 5 хиляди.

Предвидено е доброволците да бъдат назначавани на договор и да получават заплата, както и да бъдат здравно и социално осигурени. Те ще могат да бъдат изпращани и на мисии в чужбина, а след службата ще остават в резрва и при нужда ще бъдат викани отново. За всяка година на разположение в резерва пък те ще получават по една месечна заплата от армията.

Според разчетите разходите на година ще бъдат над 8.3 млн. лв. През първите три месеца ще има начална и специализирана подготовка, а във вторите – изпълнение на задачи във военните формирования. Доброволни войници ще могат да стават и хора с двойно гражданство. Сред изискванията е кандидатите да имат завършено поне основно образование.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече