Business is booming.

Време разделно: Периодично затваряне или ваксини за нормален живот?

0

- Advertisement -

Лекари и експерти категорични – вместо отпускане, държавните власти трябва да удължат мерките до 7 януари, за да не преживеем нов бум на новозаразени, сравним дори с кризата в Италия от пролетта.

Как ще подобрят комуникацията помежду си отделните звена в здравната система и ще запълнят липсващата информация за ваксините? Защо и как се стигна до опасността Белодробната болница във Велико Търново да затвори врати? 

Преди 5 години белодробните заболявания престанаха да се оценяват подобаващо относно финансиране от НЗОК, те бяха оставени на изживяване. Колегите получаваха едни от най-ниските заплати. Няма как да се оправи проблемът за месец-два. Това каза за „България сутрин“ председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

По думите му процесите трябва да се наблюдават и да се стимулира интересът към тази специалност. 

След година, две или три може да има друг тип натоварване на здравната система и да нямаме пак даден тип специалисти“, категоричен бе той и допълни: Педиатрите са една от специалностите, които са застрашени. Това е много трудна специалност. Някои от колегите станаха лични лекари. Там също дълги години също беше ниско заплащането.

Според него относно пандемията наблюдаваме същата картина и в други държави с по-тежки мерки. Роля играе и сезонът, в който се намираме. 

Трябва да има баланс за мерките и това да запазим донякъде икономиката и живота на хората. Ограничили сме удоволствията, виждаме трагедията ежедневно. Наистина ежедневието ни показва, че не трябва да плашим хората, но е тежко за лекар да изпише даден пациент, защото идва по-тежък случай“, каза още председателят на Български лекарски съюз за Bulgаria ON AIR.

Д-р Маджаров подчерта, че има много хора с положителни антигенни тестове, но никой не ги контролира.

Наближава момент, в който да изберем дали да сме периодично затваряни или да сме ваксинирани, за да продължим да живеем нормално. Задължението на държава е да осигури логистика, места за ваксиниране, а информационната кампания ще я правят лекари и медии. Благодарение на ваксините сме се отървали от много тежки болести. Всеки, който се съмнява, трябва да бъде убеден с аргументи“, обясни събеседникът. 

Д-р Маджаров е на мнение, че се е провалила идеята за чисти Ковид болници. Той посочи, че има такива с капацитет и такива, които са само сгради. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече