Business is booming.

Хотелиери заплашват с масови фалити и съкращения, ако пропаднат резервациите за празниците

0

- Advertisement -

Икономическият министър обеща мярка, чрез която НАП ще възстановява 20% от оборота на затворените обекти

Хотелиерският бизнес заплашва със съкращения и масови фалити, ако властта не спази обещанието си да отвори заведенията след 21 декември. В понеделник здравният министър Костадин Ангелов заяви, че тепърва ще се решава дали ресторантите и големите търговски обекти ще отворят след седмица. 

„Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) изразява своето неудовлетворение относно изказването на здравния министър Костадин Ангелов, че и след 21 декември мерките няма да бъдат разхлабени, а заведенията към местата за настаняване ще останат затворени. Преди три седмици, когато бяха обявени новите рестрикции, икономическият министър Лъчезар Борисов публично обеща на бизнеса, че всичко ще заработи отново, макар и при строги хигиенни и противоепидемични мерки, след триседмичния период“, става ясно от писмо на асоциацията до премиера Бойко Борисов и министъра на туризма Марияна Николова.

В писмото се напомня, че хотелите и къщите за гости в цялата страна вече имат направени резервации за Коледа и Нова година. Ако заведенията в хотелите не бъдат отворени или не бъдат компенсирани от държавата финансово, хиляди хора ще посрещнат 2021 г. на опашките пред бюрата по труда, предупреждават от организацията.

Ако мерките бъдат удължени и след 21 декември, асоциацията настоява спешно да заработи схема за компенсиране на собствениците на хотели и заведения, за да се избегнат масови фалити. Според организацията „финансовата помощ от държавата към хотелиерите и ресторантьорите вече е задължителна и тя трябва да бъде в размер минимум на 30 на сто от оборота за периода на затваряне от предходната година, а за новите бизнеси – на предходния период, в който са били отворени с пълен работен капацитет“.

Икономическият министър обеща мярка, чрез която НАП ще възстановява 20% от оборота на затворените обекти. Държавата компенсира и служителите, но с едва 24 лв. на ден, в които са били в неплатен отпуск.

Източник: Mediapool.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече