Business is booming.

Covid-19 „отключи“ бум на погребенията, траурните агенции не смогват

0

- Advertisement -

Покрай скока в броя на погребенията се заговори и за спекулативни цени на траурните обреди

Над месец се налага да чакат за кремация близките на починалите от COVID-19. Има опашки и за погребенията, показа проверка на „Монитор“ из страната.

Кремацията на починали в Русе например се извършва в София, Пловдив и Варна, каза управителят на русенската траурна агенция „Тиона“ Татяна Стойкова. Близките предпочитали Пловдив и Варна, тъй като се чакало по-малко. За столичния крематориум можело да се чака и 40 дни, допълни тя. В момента крематориумът в София е натоварен и обикновено трябва около седмица за извършване на изгарянето, съобщиха за „Монитор“ от „София крематориум“ АД.

Бум на погребенията отчитат погребалните фирми в цялата страна. В Добрич например за месец ноември са регистрирани 1200 погребения, досега тази бройка е била за година време, казаха от обредния дом. Записването за часове за погребения става с дни напред и се налага телата на мъртъвците да се съхраняват в хладилни камери. В Добрич свободни за погребение часове има за след 3-4 дни. „Баща ми почина във вторник, има свободни часове едва за събота“, каза добричлия, потърсил услугите на една от траурните агенции в града.

Между 1600-1800-2000 лева струва повече от прилично погребение в Добрич чрез траурна агенция. В цената влиза ковчег от около 600-800 лева, венец, кърпи за гробарите, жалейки, подавки, престой в хладилна камера, ритуал в църквата. Най-евтиното погребение е около 1000 лева, най-евтиният ковчег е 100 лева и е от талашит. Най-скъпият ковчег пък струва 1800 лева.

Управителят на общинската траурна агенция във Велико Търново Методи Петров обясни, че в началото е имало изискване починалите от COVID да се погребват или в два ковчега: вътрешен метален и външен – дървен или в дървен, обшит отвътре с метал. Тъй като това изключително много оскъпявало цената на ковчега, обаче след това била направена корекция и сега се разрешава погребване в дървен ковчег, на който вътрешността се посипва с дървени стърготини или се дезинфекцира с биоцид, най-често хлорна вар. Според гробищния шеф обаче големият проблем е, че никой все още не е казал гробовете, в които са погребани починали от COVID, след колко години ще могат да се отворят и да се ползват отново.

Покрай скока в броя на погребенията се заговори и за спекулативни цени на траурните обреди. Като причина за поскъпването се изтъкват специалните мерки, които трябва да се взимат за починалите от коронавирус – да бъдат слагани в чували и в поцинковани ковчези.

Заради спекулата здравното министерство облекчи още през септември реда за извършване на погребения на починали от COVID-19, като на практика т. нар. метални ковчези не са задължителни. Специален ред за определени погребения е регламентиран в чл. 22, ал. 1 от Наредба №2 от 21 април 2011 година за здравните изисквания към гробищни паркове и погребването и пренасянето на покойници. Тъй като последната редакция на наредбата е от 2019 година, в нея, естествено, не присъства изрично COVID-19.

Според този текст покойниците, починали от заболяванията: холера, чума, петнист тиф, коремен тиф, антракс, туберкулоза (с бацилоотделяне), вирусни хеморагични трески и полиомиелит, или от установено ново, непознато опасно заразно заболяване, се поставят в плътно затварящи се полиетиленови чували, поставени в плътно затворени дървени ковчези, облицовани отвътре с ламарина. Дъното на ковчезите се посипва с прахообразен биоцид, разрешен за предоставяне на пазара по реда на Регламент (ЕС) № 528/2012 на Европейския парламент и на Съвета от 22 май 2012 г. относно предоставянето на пазара и употребата на биоциди или на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси, за продуктов тип 2 с доказано спороцидно действие, при спазване на условията на издаденото разрешение и на изискванията, посочени на етикета.

Източник: Dnes.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече