Business is booming.

Очаквано: Съдебният съвет покри Теодора Точкова за скандала „ЦУМ-гейт“

0

- Advertisement -

Лозан Панов поиска оставката й за накърняване престижа на съдебната власт

Мнозинството във Висшия съдебен съвет отхвърли искането на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов да бъде изслушан главният съдебен инспектор Теодора Точкова по казуса „ЦУМ-гейт“. Поводът за искането на Панов е окончателното съдебно решение от юли за предоставяне на информация по проверката срещу вече бившия главен прокурор Сотир Цацаров, което Точкова отказа да изпълни.

За да тупа топката и да крие информацията, Точкова поиска Върховният административен съд да отмени влязлото в сила съдебно решение. ВАС обаче отказа и дори обяви, че в случая има злоупотреба с право.

В крайна сметка Точкова издаде решение за предоставяне на информацията на 3 декември, след като Панов поиска изслушването й, а данните видяха бял свят едва на 9 декември – ден, преди ВСС да разгледа предложението за изслушването на инспекторката с отдавна изтекъл мандат.

От информацията се видя, че всъщност Цацаров изобщо не е съдействал на инспектората за проверката, но въпреки това инспекторите са заели неговата позиция и са го оневинили.

В края на над 10-часовото заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет в четвъртък в ролята на адвокат на Точкова влезе Йордан Стоев – бивш прокурор, избран в съвета от парламента. Той обясни, че Точкова е пратила становище, затова няма нужда да бъде изслушвана и Панов трябва да оттегли предложението си. Освен това изобщо ВСС нямал законово право да изслушва главния инспектор.

Панов отказа, защото според него с действията си Точкова е накърнила престижа на съдебната власт и това е въпрос за ВСС. „Става дума за злоупотреба с право, това е записано в решението на ВАС“, каза още той.

„Нека не даваме сигнал на обществото, че действаме като по случая „ЦУМ-гейт“, подкрепи го и Атанаска Дишева. И припомни как „тогава онзи състав на ВСС упорито отказваше да изслуша главния прокурор Сотир Цацаров. След като се твърди, че всички действия са в съответствия със закона, какъв е проблемът Точкова да бъде изслушана от ВСС. Имам въпроси по приложението на закона и по упражняване на правомощия от главния инспектор в това производство“, допълни Дишева.

„Г-жа Точкова не е безотчетна и безотговорна, имаме си такава фигура в съдебната система“, каза Панов, визирайки главния прокурор. Стоев обаче продължи да упорства, че няма законово основание за изслушването на Точкова, и не е въпрос на смелост, безотчетност и безотговорност.

Панов контрира, че такава емоция е наблюдавал и при отказа на предишния състав на ВСС да изслуша Цацаров. А „ЦУМ-гейт“ е обществен интерес, каза Панов. „Инспекторатът има правомощия да извършва проверки, какво установяваме – такава проверка не е била извършена. Главният прокурор е бил поканен, той е неглижирал и се е подиграл с тази институция. Проверка не е направена. Не е отговорил на това, което го е питал инспекторатът. Разбираме, че инспекторатът не е направил нищо. Толкова дълго да се бави достъпът до тази информация, за да се прикрият тези бездействия“, продължи Панов.

Според него, когато ВАС посочва, че става дума за злоупотреба с право, това несъмнено накърнява престижа на съдебната власт и това е тема, която трябва да бъде разисквана във ВСС. „Инспекторатът действа като чадър на тогавашния главен прокурор, а сега вие действате като чадър над главния инспектор“, каза Панов на колегите си въпреки всички опити да бъде прекъснат.

Председателят на ВКС каза също, че достойното поведение на Точкова не е да се крие зад съвета, а да си подаде оставката.

Автор: Доротея Дачкова

Изтомник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече