Business is booming.

Очаквано: Бюрократичен трик спира помощта 60/40 за „туризъм“ и „транспорт“ до края на годината

0

- Advertisement -

Туристическият бизнес не е получил дължимите от държавата средства по мярката 60/40 за август месец, а заради това в момента фирмите не могат отново да кандидатстват за помощта. По традиция в България, се оказва, че причината е административна: те трябва да предоставят отчети пред държавата до септември включително, за да кандидатстват за държавното подпомагане до декември.

Сигнал за патовата ситуация подават от бранша в Банско. Пред БНТ говори Рая Вълкова, член на УС на туристическия бизнес в Банско: „Мярката 60/40 е добра мярка във първия и втория си вариант като цяло и подкрепи доста фирми в туризма и транспорта, които са приоритетни за програмата.

В края на месец октомври, т.нар. удължаване на мярката до декември, изведнъж включи срок за подаване на отчетни документи, който по никакъв начин не кореспондира с останалата нормативна база – нито с решение , нито с постановление на Министерския съвет. Идва отведнъж с едно съобщение на Агенцията по заетостта. Този срок е до 20 октомври всички трябва да предаде отчетите си за месеците до септември. Това обаче няма как да се случи за секторите Туризъм и Транспорт, защото едно от изискванията на програмата е първо те да са получили тези 290 лв. на човек, когато мярката стана 80/20, и след това те могат да кандидатстват за останалите 60/40.

Сега се оказва, че голяма част от фирмите все още не са получили парите – по 290 лв. на човек, и реално те дори още не знаят, че са изпуснали срока до 28 октомври. И в момента, в който си подадат вече пълният отчет, той ще бъде отхвърлен, както се случи вече с много фирми.“

„Те няма да получат реално средства за август и септември, а като имате предвид, че сме в поредното удължаване на програмата, реално средствата за ноември и декември няма да влязат тази година, което означава, че фирмите губят подпомагане до края на годината.“, обясни тя.

Сигналът за промяната в нормативните изисквания дошъл от активните служители на Бюрото по труда: „Няма как да следим всяка промяна, която се появява, апелирам всички бюра да са така активни като нашето. Ако няма обаждане да кажат – има срок, прочетете си документите, щяхме да сме изненадани. Ние, в Банско и Разлог, сме привелегировани в това отношение, но не се случва в другите градове. Затова апелираме да има обратна връзка от институциите към бизнеса, казахме го и на среща с министър Деница Сачева.

Защото например, тези 290 лв., които се получават на човек, реално никъде не се обявяват – кога се плащат, кой ги получава.“, подчерта Вълкова.

И още един проблем пред туристическия бранш: програмата е насочена основно към големите собственици, а малките не могат да се възползват от програмата.

„Да, изключени са управителите на фирми, които са с договор за управление и контрол и самоосигуряващите се лица по мярка 60/40. Това не е справедливо, защото представете си вече 10 месеца едно дружество не работи. Управителят се осигурява със всички рискове, а не получава средства за подкрепа. А през лятото на среща министър Сачева каза, че се работи по казуса. Ще има мярка за изключените от 60/40 управители, но до този момент няма предложение, няма дори концепция за такава.“, коментира Вълкова.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече