Business is booming.

Георги Богданов с тревога: Децата остават без социална закрила в законопроекта на ВМРО

0

- Advertisement -

ВМРО предлагат промени в Закона за закрила на детето със силен акцент върху правата на биологичните родители. Част от измененията са свързани с това, кои деца са в риск, начинът по който могат да се подават сигнали до институциите за насилие над деца, както и за други нарушения на правата им.Проектът на ВМРО е крайно непрецизен, както от правна, така и техническа гледна точка“, каза в „Преди всички“ по БНР Георги Богданов, изпълнителен директор на „Националната мрежа за децата“:

„Има погрешно посочени текстове и препратки към закона, но това е най-малкият проблем. Големият проблем е, че той предлага премахване на базисни позиции в закона и го обезсмисля.

Това, което основно се прокарва в целия законопроект – вкарват се неясни и обтекаеми термини или се въвеждат едни нови термини като „общоприет морал“, „антиморален“, които могат да се тълкуват от съдебни заседатели или социални работници както си искат.“

По думите на Богданов най-тревожно е въвеждането на термина „биологични родители“, който го няма никъде в законодателството и не се използва. И това е така, защото е важна не биологичната, а правно установената връзка в едно семейство и правно установения произход на детето.

„Терминът е изключително дискриминационен към родителите, които не са биологични. За интереса на детето е важно кой полага грижи за него.

Другото, което ВМРО предлагат е децата в риск да нямат нужда от социална закрила – да отпадне член 5. Това променя изцяло целта на Закона за закрила на детето“.

Богданов допълни:

„С промените детето ще остане без помощ и подкрепа, когато то е насилвано или пребивано“.

„Пълен абсурд е и предложението на ВМРО да се подава писмена декларация за истинност, ако искаш да подадеш сигнал до институциите за насилие над дете.

Те атакуват анонимните сигнали, но трябва да се знае, че когато става дума за сигнали за деца в риск, няма анонимни сигнали – знае се кой е подал сигнала от социалния работник, знае се от прокурора, от съда“.

„Има още едно много безумно предложение, освен това, че се дава възможност детето да бъде бито, но и предложение да имаш възможност да си завещаеш детето с едно нотариално заверена декларация – кой да ти гледа детето, ако се разболееш или умреш. Това е лудост… така се изземва ролята на съда, на социалните служби, които биха могли да окажат професионална помощ и подкрепа“.

Източник: БНР

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече