Business is booming.

Левон Хампарцумян: Удължаването на мораториума за кредитите само купува време – то не решава проблема

0

- Advertisement -

Пандемията от COVID-19 и парите ни. Ще изчезнат ли бизнеси, ще се появят ли нови след пандемичната обстановка? Кои са секторите, които в условията на коронавирус процъфтяват? Стабилни ли са банките у нас и какво трябва да научим във време на изолация и дистанция, за да сме способни да оцелеем след коронавируса? В деня на банкера – Левон Хампарцумян с коментар за „Неделята“ на Нова телевизия.

Пандемията се отразява на всички аспекти на живота, на икономиката пък – финансовата сфера, с всичките видове финансови услуги, е просто инфраструктура, която обезпечава работата на реалната икономика. Отразява се с всички  негативни ефекти от типа на несигурност, на потиснати икономически сектори – разбира се някои пък процъфтяват. Така че ролята на финансовата сфера в преодоляването на кризата ще е съществена, каза той.

Запитан кои са секторите, които процъфтяват, той отговаря: „Вижте какво се случва с акциите на Amazon и подобни на Amazon компании, например, които се занимават с онлайн доставки“.

На въпрос какво смята за появилата се теория на конспирациите, че това е измислено, за да може някои хора по света да станат много богати, средната класа да изчезне, а всички останали да сме бедни и лесно управляеми, Хампарцумян коментира: „Аз мисля, че надценяваме интелигентността и влиянието на тези хора. Изчезването на средната класа беше един феномен и без COVID-19. Тя в последните 30-40 години разликата в доходите на хората стана значително по-голяма в развития свят. COVID-19 само ускорява процеси, които вървят така или иначе„.

Разбира се, това е обратимо – то е циклично. То е циклично, всеки път обаче когато се обръща цикълът. Той е базиран на 4 фактора – това са войни, революции природни бедствия и пандемии„, допълни още той.

Левон Хампарцумян коментира и взетото решение да  се удължи мораториумът върху кредитите до 31 март. „Това означава, ако трябва така по-популярно да се обясни, да купим още малко време, за да дадем възможност на компаниите и на банките, които са ги финансирали, да не си стрелят в крака. Тоест – да могат някои вноски по кредити, това е възможност, не е задължително, но тези, които не могат да плащат, още малко да не плащат, без да страда кредитният им рейтинг и без да страда капиталовата база на банките„, обясни той.

Без този мораториум банките би трябвало да започнат да си изяждат капитала, покривайки загубите от неплатени кредити. Това е едно динамично равновесие, което само купува време – то не решава проблема. Купува време всеки да си направи сметката като свърши това нещо как ще изплува„, каза още Хампарцумян.

Източник: Нова телевизия

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече