Business is booming.

Covid-19 е неконтролируем – мутира в три щама в Европа, хора се заразяват повторно

0

- Advertisement -

Няма данни, че коронавирусът е по-смъртоносен. Това заяви вирусологът д-р Радостина Александрова, с уточнението, че никой не е застрахован. Що се отнася до това дали коронавирусът повтаря, Александрова цитира изследване на почти 10 000 000 души в Ухан с PCR тестове, при които били открити 107 случая, нито един от които със симптоми, цитирана от Actualno.com.

Интересното е, че откритият при тях вирус не можел да се размножава – доказано било доказано в лабораторно изследване. Но друго изследване, обединяващо 14 проучвания извън Китай, показвало 14,8% изследвани средно след 35 дни, които имали положителен PCR тест. Холандският институт по здравни грижи предположил, че може да става въпрос за неизчистен вирус, но Александрова е категорична – имало е повторни случаи, с клинична картина.

Не е ясно защо се случва – може да става въпрос за хора с проблем с имунния отговор, обясни вирусологът.

Тя предупреди, че има и повторни случаи, при които клиничната картина е по-сериозна от първия случай. Д-р Александрова обясни пред БНТ, че в някои случаи може да става въпрос за латентен вирус – т.е. останал в организма. Александрова каза и нещо друго – имало тенденция млади хора, които са боледували по-продължително от COVID-19, да се разболеят повторно, а хора, карали по-тежко болестта първоначално, да не страдат при второ заразяване.

В Европа най-силно циркулират три щама на коронавируса – един основен и два негови подтипа.

Няма още сериозни научни публикации да има промяна, каза Александрова. Що се отнася до ваксините, вирусологът е категорична – трябва да се бърза „разумно“. Тя добави, че хилядолетия наред хората са създавали имунитет срещу патогени по естествен начин, но времето сега не е такова и има ваксини, които да създадат имунитет. Д-р Александрова заяви и, че все още не знаем какво е нивото на имунен отговор при ваксините с коронавирус – нещо, което със сигурност ще установим с времето. Не знаем колко време ще ни защитава, не знаем дали ще ни защитава безусловно.

При досегашните човешки коронавируси е доказано, че имунитетът остава средно около година, обясни вирусологът. Тя поясни и, че коронавирусът има около 200 мутации, което теоритично затруднява използването на ваксина, но някои мутации всъщност се срещат много рядко.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече