Business is booming.

Нечувано! Психично болни пациенти са заключвани с катинари за леглата

0

- Advertisement -

Практики в заведенията за психично здраве, каквито в Европа би трябвало да няма от повече от век, нечовешко и унизително третиране, което незабавно трябва да бъде спряно. Това констатира комитетът против изтезанията на Съвета на Европа при проверка в България, проведена през август 2020 г.

Лошо отношение, огромен недостиг на персонал, недопустимо приковаване на пациентите за леглата като връзване с вериги и заключване с катинари в България. Това е част от доклада на комитета, огласен днес. Комитетът отбелязва, че дългогодишните му препоръки за лечението и условията в тези заведения не са отразени от властите в България. (Докладът може да бъде намерен на английски език тук.)

Докладът е написан, след като през август 2020 г. делегацията на комитета е посетила три държавни психиатрични болници – „Св. Иван Рилски“ в София, в Царев брод и в Бяла (това заведение е проверявано и през 2006 г.). Делегацията е посетила и домовете за социални грижи за хора с умствена изостаналост в Куделин и Самуил, както и дома за възрастни хора с психични разстройства в село Говежда (през ноември там имаше огнище на COVID-19).

Снимка: https://e-vestnik.bg/

На всички места настанените се оплакват, че са малтретирани от персонала, че санитарите се държат грубо с тях, че биват бутани, ритани и дори удряни с пръчки. Охранителите в Куделин и Говежда носят и понякога използват срещу живеещите в домовете дървени пръчки. Пръчки като описаните от пациентите са намерени от делегацията в кабинетите на персонала и в трите заведения за социални грижи.

Колкото до условията на живот, комитетът отбелязва, че е са правени ремонти и в трите психиатрични клиники. И условията са се подобрили особено в Царев брод и в Бяла в сравнение с 2006 г. Въпреки това има какво още да се желае и при битовите условия и при персонала. При социални домове в Самуил се осигуряват задоволителни условия на живеещите там и дори в много от стаите има санитарен възел, но в Куделин и Говежда са нужни значителни подобрения.

И в трите посетени болници проверяващите са констатирали неадекватен и често крайно недостатъчен персонал. Съвсем недостатъчни на брой, за да отговорят на нуждите на хората, са служителите, които са мултидисциплинарни специалисти. „За съжаление констатациите от посещението през 2020 г. сочат, че българските власти все още не успяват да разберат изцяло колко е важно да има адекватен брой служители и че трябва да действат решително, за да отстранят този проблем“, казва комитетът. И допълва, че „постоянният недостиг на персонал създава впечатлението, че в Министерството на здравеопазването грижите за психичното здраве не се оценяват достатъчно и очевидно трябва да им се даде приоритет“.

И в социалните домове броят на медицинските сестри и санитарите е напълно недостатъчен. Изглежда поради ниските заплати и трудностите при привличането и задържането на персонал за работа в тези отдалечени места, нивото на персонала, особено на санитарите, е лошо. Това, в комбинация с неадекватно обучение и надзор, несъмнено увеличава риска от малтретиране на настанените.

Във всички посетени болници се използват средства за задържане и изолиране, които не са в съответствие със стандартите на Съвета на Европа. За механичното задържане на пациентите се използват крайно неподходящи средства, които причиняват болка. Проверката е попаднала на най-тревожна ситуация в Царев брод, където въпреки наличието на нормални подплатени обезопасителни колани, пациентите са връзвани в леглата с метални вериги за китките и глезените, и заключвани с катинари, често в продължение на дни.

Настанените в Куделин също споделят за използване на подобно оборудване. А вериги и катинари като описаните от живеещите в дома, са намерени в офиса на персонала. 

Сериозни критики има и към режима и лечението на пациентите с психиатрични проблеми. Атмосферата в много от отделенията и в трите посетени болници е потискаща. Там пациентите не се терапевтират, а се контролират и наказват. Лечението е предимно с лекарства. Много пациенти нямат достъп до упражнения на открито. Освен това редица пациенти, които не са поставени под запрещение, и сами са се съгласили да бъдат хоспитализирани, свидетелстват, че искат да си тръгнат, но не им е позволено. По този начин те са де факто задържани, пише в доклада на комитета.

Докладът се спира и на пандемията, която е сериозен риск за настанените в тези заведения. Комитетът препоръчва на българските власти да разработят стратегия за реакция в пандемията за домовете и психиатричните болници, както и да преразгледат пълната забрана за посещения на пациенти в психиатричните болници и да гарантират посещения при безопасни условия. Комитетът препоръчва да се обърне сериозно внимание на възможността държавата да финансира редовно PCR тестване на целия персонал и на настанените.

„Подходът на българските власти за осигуряване само на храна три пъти на ден и покрив над главата в тези заведения е крайно недостатъчен и очевидно трябва спешно да бъде преразгледан“, пише комитетът. 

Автор: Доротея Дачкова

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече