Business is booming.

Хотелитерите в Банско нападнаха управляващите: Зимният сезон е провален, закъсняхте с мерките

0

- Advertisement -

Хотелиери в Банско обявиха ски сезона за провален и отправиха критика към управляващите, че много закъсняха с мерките за ограничаване на COVID-заразата.

По-строгите мерки трябваше да се приемат от 1 ноември. А сега вместо коледни бонуси трябва да даваме заповеди за съкращаване. Сезонът е осакатен в най-активния момент“, коментира пред БНР Малин Бистрин, председател на местния Съюз на туристическия бизнес.

Въпреки, че наложените ограничителни мерки не засягат хотелите и ски зоната в курорта, ситуацията в момента там е много сходна на тази от март, когато беше наложена блокада на града. 

Повечето хотели не са отворили. Заповедта на здравния министър от 27 ноември затвори не само заведенията в града, но и ресторантите към хотелите. Това е довело до масов отказ на резервации. Затова от Съюза на туристическия бизнес са изпратили писмо до ресорния си министър с молба ресторантите да работят само за гостите на хотелите при спазване на изискването да не се събират повече от 15 души.  И твърдят, че такава е практиката в другите страни

След като са пропаднали вече всички резервации за Никулден, 8-ми декември, както и фирмени коледни празнувания, надеждата за зимен сезон съвсем са се изпарили след предложението на германския канцлер Ангела Меркел зимните курорти в Европа да отворят чак след Коледно и Новогодишните празници. Това е отменило голяма част от резервациите от чужбина. „Банско практически е в локдаун в най-силния месец, какъвто винаги е бил декември„, заяви Малин Бистрин.

Едва ли ще работят и местните ски училища, защото нямат финансова възможност да платят на концесионера цената от 6000 лева на сезонна карта за всеки ски инструктор. 

„Извън училището на концесионера на ски зоната в Банско, има още няколко местни, в които работят около 120-130 ски инструктори. За да работят в планината, ако това изобщо се случи, те трябва да платят на концесионера общо над 720 хиляди лева. Единственият реверанс, който ни направиха, е разсрочено плащане. Нашето ски училище, например, няма нито една резервация, а клиентите ни са предимно чужденци. Много хора ме питат ще има ли сезон. Сезон винаги ще има, туристи няма да има, хората ги е страх от пътуване. Трудното тепърва предстои“, казва пред БНР Благовест Обецанов.

Междувременно вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова е провела видеоконферетна връзка с министъра на туризма на Гърция Хари Теохарис. От прессъобщението на министерството става ясно, че целта е била гърцкият министър да бъде уверен в безопасността на нашите зимни курорти. „Те са готови да посрещнат гостите от южната ни съседка, които ежегодно предпочитат България като туристическа дестинация“, е заявила министър Николова. Тя е разяснила още пред гръцкия си колега, че Министерството на туризма, Министерството на здравеопазването и всички регионални здравни инспектори в страната упражняват изключително строг контрол за спазване на противоепидемични мерки във всички места за настаняване, хранене и развлечения.

Подобен разговор преди седмица Николова вече проведе с турския министър на туризма Мехмет Ерсой. Турските туристи са другите гости, на които разчитат нашите ски курорти, наред с гръцките и българските. Тогава Николова призова Турция заедно да отправят апел към останалите балкански страни границите да останат отворени и да не се налага карантина, а като крайна мярка – единствено отрицателни PCR тестове.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече