Business is booming.

Павел Вълнев: Истината за рейтинга на България и любимата фраза на премиера – „Пунта Мара“

0

- Advertisement -

Публикацията е от фейсбук страницата на зам.-председателя на „Републиканци за България“ Павел Вълнев

Истината за рейтинга на България и любимата фраза на Премиера – „Пунта Мара“:

Министър-председателят не престава да използва рейтингите на страната, присъдени й от водещите в света рейтингови агенции, като положителна себеоценка в задочна дискусия с опонентите си.

Специфичният професионален опит на министър-председателя е сериозна пречка за вникване в методологията на рейтинговите агенции. Това не е нещо ново, като се има предвид и склонността на премиера към повърхностно разглеждане на икономическите проблеми на страната. Сериозна тревога буди обаче фактът, че министър-председателят прави не само спорни, но и неверни изявления, често – в присъствието на министъра на финансите.

Пример за това е последното действие на рейтинговата агенции S&P Global Ratings от 27 ноември 2020. На този ден рейтинговата агенция потвърди перспективата за развитието на рейтинга на България от позитивна на стабилна. Американската агенция за кредитен рейтинг S&P Global Ratings (преди това Standard & Poor’s) потвърди дългосрочните и краткосрочните кредитни рейтинги на България в чуждестранна и местна валута на ниво „BBB / A-2“ още през май. Преразглеждането бе свързано с очакванията за значително влошаване на икономическия растеж в България, както и в други държави през 2020 г., в резултат на приетите мерки за ограничаване на пандемията Covid-19. С оглед същественото свиване на макроикономическите дисбаланси в страната, S&P Global Ratings очаква българската икономика да се възстанови през 2021 година.

Историята помни изключително любопитен факт: На 26 октомври 2006 г. Standard & Poor’s е присвоил на България рейтинг BBB+, който е с една степен по-висок от сегашния. Това дава основание да се направи извода, че икономическото състояние на страната по време на Тройната коалиция е било по-добро от сегашното? Лесно разбираемо е защо този факт се премълчава от „дежурните икономисти“, а може би той им е просто непознат.

Влошаването на перспективата не може да бъде повод за неописуема радост, преливаща в негативни квалификации на политическите опоненти, а за тревога. Но, както много често се случва, особено през последните години, желаното се приема за реално, а реалното е много по-различно.

Тази поредна „изцепка“ на министър-председателя обаче е добър повод да се каже истината за раздуваната история с рейтинга на страната. Нито един от дежурните анализатори не си направи труда да сравни рейтинга на България с рейтингите на другите бивши социалистически страни и на основата на практиката на рейтинговите агенции, да даде експертна оценка, колко години ще бъдат необходими, за да се „настигнат“ те.

Според S&P Global Ratings:

– Рейтингът на Естония, Словения и Чехия е AA-.

– Рейтингът на Латвия, Литва и Словакия A+.

– Рейтингът на Полша е А-.

– Рейтингът на България и Румъния е ВВВ.

Тук коментарите са излишни. Ето обясненията на Агенцията за различните рейтингови категории:

AA – Задължение с рейтинг „AA“ се различава от най-високата оценка само в малка степен. Капацитетът на длъжника да изпълни своите финансови ангажименти по задължението е много силен.

A – Задължение с оценка „A“ е малко по-податливо на неблагоприятните последици от промените в обстоятелствата и икономическите условия, отколкото задълженията в категориите с по-висок рейтинг. Капацитетът на длъжника обаче да изпълни своите финансови ангажименти по задължението е все още силен.

BBB – Задължение с рейтинг „BBB“ показва адекватни параметри на защита. Обаче неблагоприятните икономически условия или променящите се обстоятелства е по-вероятно да отслабят способността на длъжника да изпълни своите финансови ангажименти по задължението.

По-високите рейтинги на повечето бивши социалистически страни показват горчивата истина за пропилените възможности за изграждане на силно, конкурентоспособно национално стопанство в България.

Самозалъгването е демобилизиращо.

Всеки, който професионално се е занимавал с рейтинги, може да потвърди, че трябва да минат години, докато една страна премине от категория „ВВВ“ в категория „АА“. Всичко останало е „Пунта Мара!“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече