Business is booming.

Науката в чудо: Защо децата имат антитела срещу COVID, без да са се заразявали с него?

0

- Advertisement -

Eдин въпрос мъчи учените от самото начало на пандемията – защо децата по-трудно се заразяват с COVID-19, а ако все пак се заразят – нямат почти никакви симптоми?

Една от възможните причини е, че много деца вече имат антитела срещу други коронавируси. Това гласи изследване на  института „Франсис Крик“ в Лондон, цитирано от NY Times. Една от пет настинки, които измъчват децата, се причиняват от вируси в това семейство. Антителата срещу тези вируси могат също да блокират SARS-CoV-2, новият коронавирус, причиняващ пандемията.

В проучване, публикувано в сп. Science, екипът, воден от Джордж Касиотис, който ръководи лабораторията за ретровирусна имунология в института „Франсис Крик“, съобщава, че едва 5% от възрастните са имали тези антитела преди появата на COVID-19, но те са се срещали при 43% от децата.

Изследователи, които не са участвали в изследването, са заинтригувани от откритието. Бенджамин Ларман, имунолог от Медицинския факултет на Джон Хопкинс, го нарече „добре направено проучване, което представя убедителна теория, подкрепена от твърди данни“.

Стивън Дж. Еледж, професор по генетика в Харвардското медицинско училище и болницата Brigham and Women’s е на същото мнение. Той също участва в изследване, което открива, че много хора имат антитела срещу обикновена настинка, причинени от други коронавируси. Екипът му доказа, че в лабораторни изследвания тези антитела блокират и новия коронавирус. През март, когато пандемията едва започва, д-р Касиотис и неговите колеги решават да разработят високо чувствителен тест за антитела. Те изследват кръвни проби, взети преди пандемията от над 300 възрастни и 48 деца и юноши и ги сравняват с проби от повече от 170 души, заразени с новия коронавирус.

Учените очакват, че в пробите, взети преди пандемията, нямат да бъдат открити антитела, които ще могат атакуват новия коронавирус. Тези проби трябва да бъдат само контролите за теста, който учените разработват. Но те остават изненадани, след като откриват, че много деца и някои възрастни носят по едно антитяло, което може да попречи на коронавирусите, включително и на  SARS-CoV-2, да влязат в клетките. Това антитяло се прикрепя към шип, който излиза от коронавирусите.

Снимка: pixabay.com

„Докато върхът на шипа е уникален при новия коронавирус, основата му се открива във всички коронавируси“, казва д-р Касиотис. В лабораторните тестове антителата се прикрепят към основата на шипа и предотвратяват навлизането му в клетките, където той има за цел да се възпроизведе.

Сега изследователите планират да разширят своето проучване и да наблюдават хиляди деца и възрастни. Някои от тях имат антитела, които могат да блокират COVID-19 при лабораторни тестове. Други обаче – не.

„Ако се докоснат до пандемичния щам, защитени ли са?“ – пита д-р Касиотис. Той се чуди, дали ще се разболеят или инфекцията ще бъде почти неоткриваема?

Д-р Еледж и колегите му от Харвард разработиха свой собствен специфичен, чувствителен и изчерпателен тест за антитела – VirScan. Той е в състояние да открие разнообразна колекция от антитела, които са насочени към близо 800 части на новия коронавирус, включително антителата, които д-р Касиотис и неговите колеги са изследвали.

След изследване на кръв, взета от 190 души преди появата на пандемията, д-р Еледж и колегите му стигнаха до заключението, че много от тях вече имат антитела, включително и това, насочено към основата на шипа – вероятно от инфекции с подобни коронавируси, които причиняват настинки. Но докато възрастните настиват едва един път или два пъти в годината, децата се заразяват доста по-често, обяснява д-р Еледж. В резултат на това мнозина развиват достатъчно коронавирусни антитела, които не отслабват. Те могат да намалят симптомите на настинка или дори да предотвратят развиването на симптоми.

Източник: Dnes.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече