Business is booming.

Позорно: Управляващите оставиха стотици хиляди хора без държавна грижа по време на епидемията

0

- Advertisement -

Мнозинството в НС отхвърли предложението на БСП самоосигуряващите се и самонаетите лица да получават по една минимална заплата за това, че няма да могат да извършват дейност по време на кризата Социалистите подчертаха, че последиците от пандемията за хората със свободни професии ще бъдат изключително сериозни, пише в-к „Дума“.

При дебатите по бюджет 2021 Виолета Желева от БСП разкритикува управляващите, че и този път голяма част от мерките остават само на хартия и не достигат до нуждаещите се. Съпартийката ѝ Надя Клисурска обясни, че досега от 200 млн. лева кредити от Българската банка за развитие са усвоени едва 90 милиона. Само 22 000 самоосигураващи са се възползвали от тази мярка кредити, подчерта Клисурска.

Мнозинството не прие и предложението на БСП нощният труд да се заплаща с увеличение, уговорено от страните по трудовото правоотношение, но не по-малко от 35% за всеки отработен час. Ставката за нощен труд все пак се вдига от 0,25 лв. на 1 лев, което според БСП е много малко.

След тридневен маратон депутатите приеха окончателно Закона за държавния бюджет за 2021 г. Те гласуваха от данъчната основа на семействата да се приспадат 4500 лв. за едно дете, 9000 лв. – за две и 13 500 лв. – за три и повече деца. Клисурска обърна внимание, че това облекчение е единствено за данъчната 2021 г. и настоя то да бъде трайно уредено законово. Тя изрази съжаление, че и децата са заложник на държавната подкрепа в изборната година.

Въпреки че парламентът не прие нито едно от социалните предложенията на БСП, финансовият министър Кирил Ананиев увери, че бюджет 2021 не обслужва партийни интереси, а е насочен към подпомагане на уязвимите групи, съхранение на бизнеса и гарантиране на финансовата сигурност на социалните системи и работата на публичните институции.

Източник: в. „ДУМА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече