Business is booming.

Очаквано: Северен поток-2 остана без надзорна фирма заради US санкциите

0

- Advertisement -

Разширените санкции срещу „Северен поток-2засегнаха дейността на над 120 фирми от 12 европейски държави

Фирмата-сертификатор на строящия се газопровод „Северен поток-2“ напусна проекта заради заплахата от санкции от САЩ. Норвежката международна сертификационна и класификационна компания Det Norske Veritas – Germanischer Lloyd (DNV GL) се позова на това, че Държавният департамент на САЩ е публикувал ново тълкувание на закона „За защита на енергийната сигурност на Европа“ (PEESA).

„В съответствие с това, считаме, че дейността на DNV GL по инспектиране на плавателните съдове, обслужващи проекта „Северен поток-2″ попада под санкции. Ето защо DNV GL прекрати предоставянето на услуги, които може да попаднат под действието на PEESA“, заяви говорител на норвежката фирма.

Той поясни, че в рамките на „Северен поток-2“ компанията е извършвала разглеждане на документацията и проверка на строителните работи в съответствие със стандартите. В тези дейности влизат мониторинг на тестването и подготовката на оборудването, което използват специализираните плавателни съдове при полагането на тръбите на морското дъно. Освен това DNV GL е трябвало да издаде и сертификат за съответствие след завършването на газопровода.

„Северен поток 2“, синмка: Klub Z

Недостроеният участък от „Северен поток“ се намира в териториалните води на Дания.

Фирмата-оператор по изграждането на – Nord Stream 2 AG, счита, че всички страни от Европейския съюз, а също и Европейската комисия трябва да защитават всички съпричастни с проекта „Северен поток-2“ фирми от потенциални санкции на САЩ. Това са обявили представители на Nord Stream 2 AG пред руската агенция ТАСС след решението на норвежката DNV GL да се оттегли.

Не можем да разкриваме или коментираме търговска информация. Да защитават европейските компании от незаконни екстериториални санкции са длъжни правителствата и Еврокомисията„, е цитираното изявление.

ЗА САНКЦИИТЕ

По-рано този месец стана известно, че Сенатът и Камарата на представителите в американския Конгрес са постигнали договореност за това, че под разширените санкции за „Северен поток-2“, предвидени в проекта за бюджета за отбрана за следващата финансова година (тя започна на 1 октомври 2020), могат да попаднат застрахователни и сертификационни компании, които имат отношения към руските плавателни съдове, извършващи полагането на газопровода.

Тогава от Nord Stream 2 AG съобщиха, че разширените санкции срещу „Северен поток-2“ ще засегнат дейността на над 120 фирми от 12 европейски държави.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече