Business is booming.

Частни болница нападнаха РЗОК по места: Имаме сериозни проблеми, цари административен произвол

0

- Advertisement -

Частните болници алармираха институциите за сериозни проблеми, пред които са поставени. Това се казва в писмото, подписано от  председателя на Управителния съвет на Националното сдружение на частните болници в България д-р Красимир Грудев. В него се твърди, че въпреки че Народното събрание реши 75 млн. лв. от бюджета на касата за тази година да отидат за изплащане на надлимитната дейност на болниците от 2015 и 2016 г.м процесът не върви гладко.

Ето какви са проблемите:

– При наличие на неусвоени средства по ал. 2 за здравноосигурителни плащания по ред 1.1.3.7, до 75 млн. лв. от тях могат да се използват за заплащане на отчетени от изпълнителите на болнична медицинска помощ, които имат сключени договори с НЗОК за съответния период, незаплатени дейности в болничната медицинска помощ за 2015 г. и 2016 г.

– Установяването от НЗОК на стойностите на незаплатени дейности в болничната медицинска помощ за 2015 г. и за 2016 г. се извършва чрез проверки от контролните органи на НЗОК/РЗОК и се заплаща при условия и по ред, определени съвместно от надзорния съвет на НЗОК и от управителния съвет на БЛС.

– С алинея 3 се определя общата сума, която ще бъде изплатена от НЗОК „до 75 милиона лева“. Волята на законодателя е да бъдат изплатени отчетените и незаплатени дейности по договорите от 2015 и 2016 година. Няма изключения или предпоставки.


– За да получи пари, болницата трябва да отговаря на три условия:

Снимка: Clinica.bg


1. Да е имала договор с НЗОК през периода,

2. Да е отчела дейност и

3. Тази дейност да не е била разплатена.

Алинея 4 указва, че стойността на незаплатените дейности се установява от НЗОК, а условията и редът за изплащане се определя съвместно от НЗОК и БЛС.

На НЗОК не е дадено право да избира на кого да плати и на кого не. На нея се дава право да установи (след проверка) стойността на отчетените, но неплатени дейности.

Условията и редът според закона се приемат за решаване на технически въпроси – издаване на фактура, конкретизиране на дати и срокове, банкови сметки, поредност на действията и пр.

В приетите „Условия и ред в изпълнение на §1, ал. 4 от Закона за бюджета на НЗОК за 2020 г. определени съвместно между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз“ обаче, се съдържат не само технически правила, а и такива, засягащи пряко законните интереси на болниците относно лихви за забавено плащане и разноски по водените от тях дела. На болниците се предлагат три варианта на споразумение, в които се предвижда те да се откажат от всякакви претенции за лихви и разноски по водени до този момент съдебни дела, както и да прекратят неприключилите съдебни спорове.

Въпреки, че това поставя допълнителни условия за изплащането на дълга и на практика дописва закона за бюджета на НЗОК за 2020 година в ущърб на болниците, ние приехме това без възражение.

В последните седмици обаче, ни се поднасят нови изненади, които можем да определим само като административен произвол.

Първо, директори на РЗОК отказват да сключат споразумение за изплащане на надлимитната дейност на болници, с които има висящ спор пред Върховният касационен съд, въпреки че според приетите „Условия и ред“ при висящ съдебен спор се подписва извънсъдебно споразумение. В тези „Условия и ред“ не се правят изключения пред коя съдебна инстанция е висящият спор. Да не говорим, че самият закон изобщо не предвижда отказ от плащане по причина на съдебен спор. По този начин се нарушава и закона и предложените от самата НЗОК правила.

Второ, на болниците се предлага да подпишат споразумение, с което да се откажат от всякакви претенции за заплащане на вложените от тях при изпълнение на въпросната надлимитна дейност медицински изделия, които НЗОК заплаща, съгласно чл. 344 (3) от НРД като част от извършената дейност.

Намираме такова поведение на някои директори на РЗОК като провокация към нас. Тази провокация няма да бъде оставена без последици от наша страна.

Приемете това писмо като израз на нашето добро желание да направим още един последен опит за запазване на духа на диалог, взаимно уважение и разбирателство с нашите договорни партньори, се казва в документа, подписан от д-р Красимир Грудев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече