Business is booming.

Антикризисно: Бизнесът поиска бързи компенсации в случай на дълъг локдаун

0

- Advertisement -

Българският бизнес разбира необходимостта от предприемане на ограничителни мерки, насочени към запазване на живота и здравето на хората. Но настоява в случай на локдаун правителството да приеме Национална програма за подпомагане с бърз достъп до компенсации за сметка на държавата на всички затворени икономически дейности, съобщава „СЕГА“.

Това съобщиха от Българска стопанска камара по повод оповестеното по-рано днес от здравния министър Костадин Ангелов и Националния оперативен щаб предложение от петък, 27 ноември, да бъдат преустановени различни колективни дейности като семинари, конгреси, работата на ресторантите и заведенията, молове и всички нехранителни магазини, провеждането на вътрешни и външни екскурзии, и пр.

От БСК напомнят, че в европейските държави, наложили подобни строги ограничения през последните седмици, заедно с това са приели и мащабни икономически мерки за периода на локдауна.

Така например, в Австрия компаниите, засегнати от затварянето, могат да кандидатстват за до 80% от оборота им за същия период на предходната година. Подобна мярка е договорена и в Дания, където малките и средни предприятия, чийто оборот е спаднал с 30% като последица от Ковид-19, получават компенсация до 90% от оборота си, а големите – до 70%. Компании, които са били принудени да затворят заради Ковид-19 – в т.ч. нощни клубове, организатори на събития и др., които са де факто затворени, могат да кандидатстват за компенсации в размер на  100% от загубения си оборот. В Унгария държавата ще възстанови 80% от стойността на резервациите в туристическия сектор, направени в рамките на 1 месец преди 8 ноември т.г., посочват още от БСК.

Снимка: pixabay.com

Според камарата сред  мерките, които следва да бъдат обхвати от Националната програма за компенсации, трябва да е подкрепа за фиксираните разходи на дружествата. Мярката е част от Временната рамка на ЕК за държавните помощи, изменена и удължена на 13 октомври. От БСК припомнят, че мярката „Подкрепа за непокрити фиксирани разходи на дружествата“, означава „да се даде възможност на държавите членки да подкрепят дружествата, изправени пред спад на оборота си от най-малко 30 % през допустимия период в сравнение със същия период на 2019 г. поради пандемията от коронавирус. Чрез подкрепата ще се поемат част от фиксираните разходи на бенефициерите, които не са покрити от техните приходи, в максимален размер от 3 милиона евро на предприятие. Подпомагането на тези предприятия чрез временно поемане на част от разходите им има за цел да се предотврати влошаването на техния капитал, да се поддържа стопанската им дейност и да им се предостави стабилна основа за възстановяване. Това позволява по-целенасочена помощ за предприятия, които очевидно се нуждаят от нея.“

Независимо от усилията на Министерство на икономиката осем месеца след избухване на пандемията и обявяване на извънредно положение в България, все още голяма част от безвъмездните средства не са достигнали до бизнеса, посочват от БСК. Причината е, че средствата се разходват чрез оперативните програми, което е придружено с редица административни процедури. „Както многократно сме подчертавали през изминалите месеци, най-важното на подкрепата в настоящата криза е не толкова нейния размер, колкото навременното й предоставяне!“, настоява работодателската организация.

БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ПОДКРЕПЯ НАЛАГАНЕ НА ЛОКДАУН

Българският лекарски съюз публикува становище, с което напълно подкрепя предложените от здравния министър мерки и настоява да те да бъдат приети без изключения.

Ето и изявлението:

Ние българските лекари, подкрепяме напълно обявените от здравния министър – проф. Костадин Ангелов нови ограничителни мерки и очакваме тяхното приемане в пълния им вид възможно най-бързо. Преустановяването  работата на заведенията, дискотеките, на МОЛ-овете, прекратяването на спортните мероприятия, семинари, екскурзии, конкурси, конгреси и всички други мерки са изцяло в полза на българското общество и ще дадат възможност на нас лекарите и здравната система да си поемем глътка въздух.

Само така може да бъде скъсана веригата на заразата, която през последните седмици показа сериозен ръст и погуби стотици животи. Нека спазваме дистанция, но да се държим един за друг в тази битка! Време е да се обединим в името на живота!“

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече